OVO NISTE ZNALI Prljavština može biti dobra za vaše dete

Iako su razvoj tehnologije i modernizacija omogućili bolji životni standard, takođe su i ugrozili snagu dečjeg imunološkog sistema

deca
deca, Foto: Shutterstock


Kad imaju aktivnog mališana koji sve istražuje i trči uokolo, prvi instinkt roditelja je da obezbede da sve što dodiruje bude što čistije. Prema rečima naučnika Džeka Gilberta, na taj način svom detetu činite više štete nego koristi - on tvrdi kako je prljavština zapravo dobra za decu.

Naučnik Džeka Gilberta počeo je da proučava opasnosti od bakterija nakon što je posmatrao svog sina kako se igra napolju: "Išli bismo napolje i moj sin bi se rado igrao u blatu, ali čim bi se zaprljao, nosili smo vlažne maramice ili antibakterijsko sredstvo za ruke i brinuli se kako slučajno prljavština ne bi došla u blizinu njegovog lica", rekao je i dodao da ista stvar važi i za kućne ljubimce: "Naravno da je u redu oprati ruke nakon igre sa psom, ali ako pas poliže lice deteta, to nije kritično kao što mnogi misle."

Bakterije
Bakterije, Foto: Shutterstock

U čemu je prednost toga da dopustite detetu da se malo zaprlja? Pre svega, naglašava Gilbert, smanjen rizik od alergija. Iako su razvoj tehnologije i modernizacija omogućili bolji životni standard, takođe su i ugrozili snagu dečjeg imunološkog sistema: "U prošlosti smo jeli puno više  hrane koja je sadržala bakterije. Dopuštali smo deci da budu izložena životinjama, biljkama, blatu i zemlji na dnevnoj bazi. Sada, više vremena provodimo u zatvorenom. Sterilišemo površine i zbog toga je dečji imunitet postao hipersenzibilan."

Isto tako je naglasio kako roditelji mogu poboljšati dečji imunitet na način da ne trče svugde za njima sa antibakterijskim sredstvima i vlažnim maramicama. Savetuje i da roditelji obezbede deci dovoljno lisnatog povrća i vlakana te da ograniče unos šećera na dnevnoj bazi koliko god mogu.

Zato, kada sledeći put vaše dete poželi da skoči u blato dok se igra napolju, setite se da je to sasvim u redu, ako ne i preporučljivo.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi