Planina Putnik
Shutterstock
Planina Putnik

Shutterstock

Planina Putnik, Foto: Shutterstock

Ubrzo po završetku Velikog rata, 1918. godine, stanovnici Kanade su jednu svoju planinu nazvali "Putnik" odajući tako počast vojvodi Radomiru Putniku i celom srpskom narodu, koji je dao namerljiv doprinos u pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu, ali i pretrpeo najveće gubitke u ljudstvu od svih evropskih naroda.

Vojvoda Radomir Putnik

Youtube/Printscreen

Vojvoda Radomir Putnik, Foto: Youtube/Printscreen

Skoro sto godina od završetka Velikog rata , oktobra 2012, godine Ravnogorski pokret iz Kalgarija, najvećeg grada Alberte i grupa ljudi iz Edmontona, glavnog grada te provincije, u podnožju planine postavili su spomen-ploču sa natpisom na engleskom jeziku:

"Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođu, vojvodu Radomira Putnika (1847—1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine, u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva".

Prvi svetski rat

Shutterstock

Prvi svetski rat, Foto: Shutterstock

Sa Krfa, na koji je stigao teško bolestan povlačeći se sa srpskom vojskom preko albanskih gudura, otišao je u Nicu na lečenje, ali je tu preminuo 1917. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su 6. decembra 1926. godine u Kraljevinu SHS, a uz sve državne i vojne počasti sahranjen je 7. decembra na Novom groblju u Beogradu. 

Pročitajte još: