Zagor
Corriere della sera
Zagor

Corriere della sera

Zagor, Foto: Corriere della sera

Uskor će napuniti 59. godina, a i dan danas ga čitaju svi od 7 do 77 godina. U pitanju je naravno Zagor Te-Nej (Zagor-Te-Ney), "Gospodar Darkvuda". Glavni lik stripa koji su stvorili scenarista Serđo Boneli i crtač Galijeno Feri bio je najpopularniji strip u staroj Jugoslaviji, što nije nimalo zanemarljivo ako se zna da je konkurencija u staroj nam državi bila ogromna (Alan Ford, Teks, Komandant Mark, Mister No, Dilan Dog...).

Ko je zapravo omiljeni junak velikog broja ljudi iz regiona? Zagorovo ime na jeziku Algonkina znači Duh Sa Sekirom. Strip je nastao 1961. godine, kad je Serđo Boneli osetio kako je strip publici potreban novi junak, koji će odudarati od standardnih vestern likova, koji su tada dominirali u izdavačkoj kući Serđo Boneli. Na prostorima bivše SFRJ Zagor se na trafikama prvi put pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom "Nasilje u Darkvudu" u izdanju novosadskog Dnevnika. Već više od 50 godina Zagor je redovan gost u brojnim kućama sa ovih prostora, generacije dece su naučile da čitaju uz njega, a i dan danas prate njegove avanture. 

Po karakteristikama, Zagor je najbliži super-herojima koji su karakteristični za Američki strip, mada je istovremeno sačuvao i atribute matičnog, italijanskog stripa. Na nastanak samog Zagora, najveći uticaj su imali tri etablirana strip junaka: Fantom, Tarzan i Supermen. Zagor predstavlja simbiozu sva tri, mada je uticaj Fantoma na njegov nastanak bio presudan. Ovaj lik, koga su stvorili Li Falk i Rej Mur 1936. godine, bio je prvi kostimirani junak u svetu stripa. Uticaj koji je Fantom imao na nastanak Zagora je očigledan. I jedan i drugi imaju kostim po kome su prepoznatljivi, obojica žive u izmišljenoj šumi u kojoj se bore za pravdu i smatraju je svojim kraljevstvom, lokalno stanovništvo ih smatra besmrtnima, obojica su u izvrsnoj kondiciji koju održavaju stalnom vežbom i i jedan i drugi imaju nadimak koji asocira na to da dolaze iz drugog sveta. Fantom je Duh koji hoda, a Zagor Duh Sa Sekirom.

Neoborivi rekord "Terora"

Zagor je bez konkurencije bio najčitaniji strip u SFRJ. "Duh sa sekirom" i dan danas drži rekord u prodaji na prostoru bivše Jugoslavije - epizoda "Teror šeste planete", iz serijala borbe Zagora protiv ludog profesora Helingena, prodata je u čak 280.000 primeraka, od Vardara pa do Triglava.

Uticaj Tarzana, gospodara džungle koga je stvorio Edgar Rajs Barouz 1912. godine, vidi se u načinu na koji se i jedan i drugi kreću kroz šumu, prebacujući se sa lijane na lijanu i što obojica imaju ratni poklič, od koga se neprijateljima diže kosa na glavi. Zagorov poklič glasi: AAAHHJAAAAKKKK, a kako to zvuči, čitaoci mogu sami da zamisle i interpetiraju. Uticaj Supermena, najpoznatijeg svetskog super junaka iz stripa, koga su stvorili Džerom Sigel  i Džozef Šuster 1938. godine, vidi se u Zagorovom kostimu. Supermenov znak na grudima je inspirisao Bonelija i Ferija, da zajedno stvore karakterističan znak, crnu siluetu orla u žutom krugu (simbolizuje sunce), koji Zagor nosi se prednje strane svoje crvene majce. Drugi scenarista Zagora, Moreno Buratini, četrdeset godina kasnije je osmislio i priču o nastanku simbola: u pitanju je Ptica Groma – Vakinijan-Tanka, duh dobra iz indijanskih legendi.

Vizuelno, Zagorov lik je kao uzor imao američkog glumca Roberta Tejlora, ali pokojni Feri ga vremenom prilagođava svom licu, pa Gospodar Darkvuda postaje slika i prilika svog likovnog tvorca. Za epohu u kojoj se odvija priča o Zagoru, Boneli je odabrao tridesete godine 19. veka i tako postavio sasvim originalan koncept, jer se većina italijanskih stripova do tada odvijala u klasičnom vestern ambijentu, u periodu po završetku Američkog građanskog rata (1861-1865). 

Čita se širom planete

Zagor danas, osim u Italiji, Srbiji i Hrvatskoj,  izlazi i u Brazilu, Grčkoj, Danskoj, Francuskoj, Izraelu, Portugaliji, Severnoj Makedoniji, Španiji i Turskoj.

Kad je u pitanju ime koje je Boneli dao svom junaku, u početku je figurirao naziv Ajaks (Aiax), po legendarnom ahajskom junaku Ajantu, čija je latinska varijanta imena Ajaks, poznata ljubiteljima fudbala pre svega po slavnom holandskom klubu iz Amsterdama. Ovo ime je odbačeno, jer je tada u Italiji veliku popularnost uživao deterdžent istog imena. Po Bonelijevoj priči, onda je rešio da stilski analizira slova abecede, a Z mu se učinilo najpogodnijim za naslovnu stranu, jer ga je podsećalo na stilizovanu munju. Pretpostavka je da je slog Za uzeo iz imena junaka Za-La-Morta, a drugi slog Gor iz imena poznatog strip heroja iz tridesetih godina – Flaša Gordona.

Zagor ne bi bio to što jeste, da kao i svi veliki strip heroji nema - desnu ruku i vernog pomoćnika. Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales, poznatiji kao Čiko, je Meksikanac koji je nezamenjiva Zagorova desna ruka i niko ga ne nervira tako dobro kao simpatični buckasti brkajlija. Sam za sebe često tvrdi da je potomak španskih konkvistadora. Iako je velika lenčuga i kukavica Zagor ga vuče svuda sa sobom i sigurno je da njegov lik doprinosi ogromnoj popularnosti stripa. Čiko je glavni komični lik u stripu, a njegova nezasitost za hranom ga često uvlači u najrazličitije nevolje. Pre nego što se pridružio Zagoru, bio je mornar, traper, novinar, tajni agent, vojnik u meksičkoj i pukovnik u američkoj vojsci, tragač za zlatom, Indijanac…

O najboljim prijateljima Zagora, i najljućim protivnicima, nekom drugom prilikom...

Komentari (2)

Anonymous

12.05.2020 14:33

baš mi je drago kad vidim da pišete o ovakvim vrhunskim stvarima! Sacuvajmo stripove od zaborava!

dzudza basadzija

12.05.2020 21:57

VAJAT ERP I NJEGOVA BRACA SU JOS ZIVI!DOK HOLIDEJ IM VADI ZUBE PISTOLJEN,KOJI ZA TO SPECIJALNO KONSTRUISAN!NIJEDAN KONJ JOS NIJE ODRAPIO!"OK KORAL" JE TAKO DOBRO NAPRAVLJEN,DA MU DO DAN,DANAS,ZAGLAVAK NE TREBA!"BILI THE DECAK,JE I MRTAV JOS U ZATVORU!DVA PUTA MESECNO IMA IZLAZAK IZ GROBA,ALI GA JOS NIJEDNOM NIJE ISKORISTIO!KAZU DA JE TOLIKO MIRAN MRTVAC,I DA ZASLUZUJE ODLIKOVANJE!NOBELOVU NAGRADU ZA PRISTOJNOG,BIVSEG UBICU,TAKO NESTO,RECE IMPERATOR..A ovaj ce ziveti sve dok ne poludimo!