Maske obavezne u zatvorenom prostoru
Nenad Vujanović
Maske obavezne u zatvorenom prostoru

Nenad Vujanović

Foto: Nenad Vujanović

Britanski mikrobiolog, dr Ričard Dejvis pokazao je ilustracijama na Tviteru kako tačno maske funkcionišu u doba širenja koronavirusa.

Pročitajte još:

- Blokira respiratorne kapljice koje dolaze iz usta i grla - odgovorio je sam na pitanje u nastavku.

Njegovu viralnu objavu pregledale su je već hiljade ljudi. Pokazuje tačno kako nošenje maske može sprečiti prenos virusnih čestica sa zaražene osobe na nezaraženu, prenosi Slobodnadalmacija.hr.

Uz pomoć dva jednostavna prikaza pokazao je kako izgleda ploča s agarima u koju je kijao, pored koje je pevao, govorio i kašljao bez maske, a potom i s maskom.

Korona

EPA Andrej Cukic

Korona , Foto: EPA Andrej Cukic

Kolonije bakterija pokazale su se tamo gde su sletele kapljice, dok ih je maska uspela blokirati. Razlika je vidljiva i golom oku, a nije nimalo zanemariva.

U svojoj sledećoj demonstracji Dejvis je pokazao kako izgleda društveno distanciranje s maskom i bez nje.

Udaljio se od svojih eksperimenata 1.8 metara i kašljao, najprije bez maske, a potom i s njom. Pokazalo se kako je maska blokirala veliku većinu kapljica, dok su one iskašljane bez zaštite sletele u blizinu eksperimenta.

Penzioneri

Alo.rs/ Nenad Vujanović

Penzioneri, Foto: Alo.rs/ Nenad Vujanović

Lekar je napomenuo i kako se ne radi o tipičnom prikazu širenja koronavirusa, ali cilj je ionako bio prikazati efektivnost nošenja maski za one koji ne poštuju preporuke i to ne čine. Naročito su takvi potezi opasni u zatvorenim prostorima, na primer u javnom prevozu u koji se nikako ne bi smelo ulaziti bez zaštite na licu.

S obzirom kolika je količina ljudi u ovim trenucima asimptomatska, takvi potezi su i više nego nemarni.

Preporučujemo: