strip, Dilan Dog, Zagor, Alen Ford
Wikipedia
strip, Dilan Dog, Zagor, Alen Ford

Wikipedia

strip, Dilan Dog, Zagor, Alen Ford, Foto: Wikipedia

Stripovi iz čuvene Zlatne serije i Lunov magnus su bili obavezno štivo za čitanje svakog klinca 80-ih i početkom 90-tih godina, a ovo su 10 odabranih junaka koje je svako imao u svojoj kolekciji…

Tex Willer

strip, tex weller

shutterstock

strip, tex weller, Foto: shutterstock

Neustrašivi rendžer i poglavica Navaho indijanca, koji su ga nazvali Noćni orao, a avanture je išao sa najboljim prijateljem Kitom Carsonom, sinom Kitom Willerom i Navaho indijancem Tigerom Jackom. Od brojnih neprijatelja sa kojima se susretao, najviše muke mu je zadavao magičar Mefisto, ali za njim nisu puno zaostajali Proteus i bivši princ Crni TIgar. Ovaj strip je u Italiji imao ogromnu popularnost, ali kod nas u malo manjoj meri zbog silnih edicija u kojima je na kraju pisalo “nastavak u sledećem broju”, a ovo je verovatno i najveći razlog za poslednje, 10-to mesto na listi najpopularnijih junaka.

Kit Teller

strip, Kit Teller

Wikipedia

strip, Kit Teller, Foto: Wikipedia

Kit Teller je bio omiljeni junak i idol svih nedovoljno snažnih školaraca 80-tih godina. On je poznatiji kao mali rendžer, a njegove avanture se baziraju na traženju pravde i osvete nakon što su mu oca, takođe rendžera, optiužili za izdaju, kada je Kit imao 14 godina. Obzirom da je bio mlad i nedovoljno razvijen, Kit se služio snalažljivošću i lukavstvom, što mu je na kraju donelo čin kapetana, a u avanturama mu je društvo pravio stari brkonja Frankie Bellvan.

Kapetan Miki

strip, Kapetan Miki

Wikipedia

strip, Kapetan Miki, Foto: Wikipedia

Za vreme 80-tih godina, deca su se delila na ljubitelje Kita Tellera u Kapetana Mikija. Isto kao i Kit, i Miki je bio jako mlad kada je postao rendžer – imao je 17 godina, a koristeći izuzetnu inteligenciju, takođe je dospeo do čina kapetana. Kapetan Miki se nikada nije odvajao od svojih prijatelja Smuka i doktora Salasa, a važnu ulogu je imao I mnjegov verni konj – Napoleon.

Komandant Mark

strip, Komandant Mark

Wikipedia

strip, Komandant Mark, Foto: Wikipedia

Ovaj junak je bio obavezno štivo u svakoj kolekciji stripova, a inače je predstavljao hrabrog vođu patriota, poznatijih kao Vukovi Ontarija, koji su se konstantno borili za nezavisnot u Americi protiv Engleza. Komadant Mark je bio naoružan svojim mačem sa kojim je baratao vrlo vešto, zahvaljujući učitelju koji ga je odgajao kao sina. Na području biše JUgoslavije je uživao veliku popularnost, a najviše tome su doprineli njegovi saborci, inidijanski poglavica Žalosna Sova kao i njegov verni pas – vreća buva, Flok.

Marti Misterija

strip, Marti Misterija

Wikipedia

strip, Marti Misterija, Foto: Wikipedia

Marti je bio interensantna kombinacija Foxa Moldera i Indijane Džonsa, a bio je poznat i kao detektiv nemogućeg jer su ga najviše interesovali slučajevi koje arheologija i nauka ne mogu da objasne. U ovom stripu su mladi mogli naučiti puno zanimljivih podataka iz oblasti arheologije, istorije, mitologije a svi su obožavali njegovog stalnog saborca, neandertalca Javu. Gotovo svi ljubitelji ovog stripa su nešto kasnije postali zaraženi kultnom Tv serijom Dosije X.

Dilan Dog

strip, Dilan Dog

Wikipedia

strip, Dilan Dog, Foto: Wikipedia

Vestern stripove su zamenili SF i horror, a glavni predstavnih novog talasa italijanskog stripa bio je Dilan Dog – detektiv za noćne more i nadprirodne pojave. On je bio netipični junak, jer je bio bivši alkoholičar koji se bojao visine, skučenih prostora, dece i slepih miševa. U gotovo svakom broju je uspevao da odvede drugu lepoticu u krevet, a interensantan podatak je da su većinu čitalaca ovog stripa činile mlade žene.

Mister No

strip, Mister No

Wikipedia

strip, Mister No, Foto: Wikipedia

Pored Dilan Doga, najveći playboy iz stripova je bio Jerom Drake, poznatiji kao Mister No. On je bio ratni veteran koji je živeo na obali Amazona, a za živbot je zarađivao prevozeći putnike svojim legendarnim avionom – Piperom. Gotovo uvek mamuran od litara i litara Viskija, Mister No je imao talenat za upadanje u problem, a njegve avanture su se uvbek završavale tako što neku od putnica odvede u krevet. Uvek je bio švorc, pa nikada nije odbijao poslove, a interesantno je da je ovaj strip junak zasnovan na stvarnom liku!

Blek Stena

Ovaj junak je još jedan u nizu boraca za američku nezavisnost, samo što je ovoga puta u pitanju plavokosi, nabidovani Francuz Yannick Leroc, među crvenim mundirima poznatiji kao Blek Stena. Blek je klasičan mačo tip, koji bez obzira na godišnje doba, na sebi nosi samo prsluk od medveđeg krzna, ponosno pokazujući svoji goli torzo.

Alan Ford

strip, Alan Ford

Wikipedia

strip, Alan Ford, Foto: Wikipedia

Siromašni stanovnik New Yorka, koji je tražeći posao savim slučajno postao tajni agent supertajne grupe TNT. Ford je sve ali nikako običan strip junak – on je pošten, ali je i smotani šeprtlja, koji na neki suludi način uvek uspeva da izvrši zadatak. Ovaj strip je definitivno bio jedan od najomiljenijih na prostorima bivše Juge, a najviše zasluga za to ide kultnom sporednom junaku - nosatom Bob Rocku.

Zagor

strip, Zagor

Wikipedia

strip, Zagor, Foto: Wikipedia

Iako je AlanFord imao jako veliku popularnost ( i još uvek je ima), mesto broj jedan u top strip junacima naše mladosti pripada čuvenom Duhu sa sekirom, Manituovom poslaniku i njegovom najboljem prijatelju Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez Gonzalesu (ili jednostavno Čiku). Tokom 50 godina postojanja, neustrašivi Zagor se borio u dubokim šumama Darkwood, imao je puno neprijatelja, a najpoznatiji od njih su poludeli profesr Hellingen, čarobnjak s magičnim moćima Kandrax, izuzetno inteligentni kriminalac Mortimer i mađarski vampir barun Rakosi. Iako je prošlo više od 50 godina od prvog izdanja, ovaj strip se još uvek čita sa jakim apetitom pa je odluka o broju jedan na našoj listi bila očigledna!

Bonus video
Plivanje za Časni krst u Zemunu na Bogojavljenje!

Komentari (1)

nes

21.01.2021 16:18

cuveni Frenki, pivo osvezava i nikad se ne odbija