Tuga, depresija
Shutterstock
Tuga, depresija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hiroe Tanaka, jedna od najuspešnijih preduzetnica Japana od detinjstva kušikacu, popularnu uličnu brzu hranu koja je zapravo meso i povrće na ražnjičima prženo u ulju. Njen otac je od njenog detinjstva proveo godine pokušavajući da usavrši recept za kušikacu kako bi mogao da joj sprema to kod kuće.

- Moj otac je shvatao ono što mnogi ne shvataju, a to je da je kuvanje umetnost i da količina ulja, testa i sosa mora da bude precizna. Godinama je usavršavao svoj recept kako bi mogao da mi spremi savršeni kušikacu - kaže ona, dodajući i da je uspeo u tome, a kada je imala 21 godinu, otac joj je umro.

Ona je nastavila da radi, bavila se administracijom u jednoj reklamnoj agenciji i u slobodno vreme pokušavala da i sama napravi savršeni kušikacu. Međutim, nikada nije ispao kao kušikacu njenog oca. Godinama je radila na receptu. U međuvremenu je i sa prijateljem otvorila restoran. I sa profesionalcima je pokušavala da dođe do savršenog recepta, ali nije uspevala.

Kada je udarila kriza 2008. godine restorani su poslovali sve slabije. Prijatelj se povukao iz posla, ona je padala u sve veći očaj.

Hiroe je potom našla kutiju punu beležaka koje su ostale iza njenog oca, a među papirima njegov recept za kušikacu, napisan do detalja. Taj recept spasao ju je bankrota i pomogao da danas ima 82.000.000 dolara i veliku firmu iza sebe.

Pročitajte još: