Jelka
Profimedia.rs
Jelka

Profimedia.rs

Jelka, Foto: Profimedia.rs

Kićenje jelke na način na koji to danas radimo rođeno je na teritoriji Nemačke, kada se u srednjem veku za Božić jelka kitila crvenim jabukama, a na zapadu današnje Nemačke i kolačićima različitih oblika i svećama koje su simbolisale Hrista kao večnu svetlost.

nova godina, jelka, božić, dekoracija, ukrasi, pokloni

shutterstock

nova godina, jelka, božić, dekoracija, ukrasi, pokloni, Foto: shutterstock

Međutim, postoje brojne teorije o tome od kog običaja kićenje jelke zapravo vodi poreklo. Najčešće se vezuje za simbolizam drveća u obredima pre pojave hrišćanstva, posebno za priču o Donarovom hrastu, stablu koje je drevno germansko pleme Hata smatralo svetim.

Pročitajte još:

Obožavanje drveća bilo je veoma često među evropskim paganima i uglavnom je preživelo njihovo prihvatanje nove religije.

Postoji i drugo verovanje: Ruska bajka

Kada se rodio Hristos, zvezda sa neba je vodila mudrace sa Istoka, pokazujući im put sve do pećine u kojoj se nalazila Bogorodica sa Hristom. Iznad pećine u kojoj je Hristos rođen, rasla su tri drveta - bor, kedar i jela.

jelka Nova godina praznici ukrasi

Profimedia

jelka Nova godina praznici ukrasi, Foto: Profimedia

Kićenje jelke je opštehrišćanski običaj. Jelka se kiti u susret Božiću, a darovi ispod nje su podsećanje na Hristovo rođenje, na najveći dar koji je ikada ljudima dat. Upravo ta radost treba da obraduje dečicu.