ISPROBANE METODE LOPOVA Budite oprezni: Pogledajte kako za 2 minuta nestaje skupocen automobil (VIDEO)
Printscreen/ YouTube

Većina modernih automobila opremljena je tzv. "keyless entry" sastavima, odnosno daljinskim centralnim zaključavanjem i ključevima koje više ne morate vaditi iz džepa ili novčanika kako biste otvorili i startovali automobil.

Takvi automobili postali su meta nove vrste kradljivaca. Njima za ulazak u vozilo i pokretanje nisu više potrebni mehanički alati.

Sad se automobili kradu pomoću dva uređaja, takozvanih relejnih kutija. Jedan hvata signal vašeg daljinskog ključa, a potom na drugi uređaj prenosi signal i taj uređaj simulira novi ključ. Lopovi potom otvaraju automobil i odvoze ga.

Primer iz Poljske pokazuje da je lopovima trebalo dva minuta da ukradu BMW M2. Na sreću, automobil je bio opremljen GPS lokatorom i brzo je pronađen uz pomoć policije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kalesu

26.12.2021 23:13

Jednom je, u emisiji SAT, demonstriran jednostavniji način: toki vokijem (profi izvedba, koji ima širi radio opseg i namesti se na frekvenciju ključa, koja je kod svih vrlo blizu jedne vrednosti), kojim se omete daljinsko zaključavanje i ulazi u auto, koji ostaje otključan. Najbolje žrtve su oni vozači, koji nonšalantno kliknu ključem, posle par koraka, kada odlaze od vozila.