najbrzi auto na svetu 1
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako zamislite 'najglasniji zvuk', moglo bi vam pasti na pamet nekoliko stvari. Protivpožarni alarm? Lansiranje rakete? Zavijanje koje stvara vaš stomak u tihoj sobi? Ima nekoliko dobrih primera, piše unilad.com

Iznenađujuće, ali kada je reč o 'probijanju zvučne barijere', postoji samo nekoliko stvari koje to mogu da urade u celom svetu, a automobil je jedna od njih. Pre dvadeset šest godina, jedan automobil je uspeo da probije zvučni zid i od tada to nikada nije učinjeno.

Specijalno dizajnirani automobil vozio je pilot britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva po imenu Endru Grin.

najbrzi auto na svetu 1

Foto: Shutterstock

 

U video snimku na Jutjubu koji snima poletanje Thrust SSC-a, Grin je objasnio uslove tog dana: „Kada se automobil kreće brzinom od 700 milja na sat, automobil se podiže sve više što brže idete, točkovi klizaju po površini, postoje naleti bočnog vetra." Nastavio je: „Morao sam da ubrzam auto, a da ne uvučem pustinjski pesak u propelere.“

„Kako sam krenuo da ubrzavam, tada sam imao veoma jak protok vazduha u motore.“

,, Dva ogromna udarca, koja su odjeknula prilikom Endijevog sletanja i povratka na zemlju, podstakla su njegove kolege na spontani aplauz, mada pošto je još uvek bio u kabini, Endi zapravo nije mogao da ih čuje.'' objašnjeno je u Ginisovoj knjizi rekorda. 

Grin je vozio brže od bilo koje druge osobe u istoriji. Štaviše, njegova rekordna vožnja je usledila 50 godina i jedan dan nakon što je zvučnu barijeru prvi put probio, Čak Jeger (SAD) u raketnom avionu.

Pogledajte kako je ova vožnja izgledala u videu: 

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading