auto
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Youtube

Redovno pranje i čišćenje automobila, kako spolja tako i unutra, je veoma važno, ali na neke delove u enterijeru svaki vozač bi trebalo posebno da obrati pažnju.

U pitanju je, verovatno već pogađate, volan. Upravljač automobila ima 629 CFU, odnosno bakterija koje stvaraju kolonije po cm3, što je prljavije od daske WC šolje u javnom toaletu, ekrana mobilnog telefona ili dugmića u javnom liftu, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Car Rentals.

U anketi je ispitano 1.000 vozača u SAD, a odgovori su pokazali da 32 posto ljudi čisti svoj automobil samo jednom godišnje, kao i da 12 posto nikada nije očistilo svoje vozilo.

Držač za čaše ne zaostaje puno za volanom u smislu prljavštine, sa prosekom od 506 CFU po kvadratnom centimetru. Sigurnosni pojas je treći najprljaviji deo vašeg automobila, prema ovom istraživanju.

Jedna studija iz 2014. godine pokazala je da su stafilokoke među najraširenijim bakterijama u automobilima, što je razlog za zabrinutost, jer mogu uzrokovati trovanje hranom ili infekcije kože.

(B92)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading