VRHUNSKI MEHANIČAR OTKRIVA Evo zašto nikada ne biste trebali nasuti više ulja u automobil nego što je preporučeno
foto: auto servis

Ulje igra ključnu ulogu u održavanju funkcionalnosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ne samo da omogućava nesmetano funkcionisanje pokretnih delova motora kroz podmazivanje, već doprinosi i regulaciji temperature.

Zbog toga je ključno redovno menjati ulje u skladu sa uputstvima proizvođača i proveravati njegov nivo.


Ako nivo ulja padne na ili ispod minimalne preporuke, potrebno ga je odmah dopuniti kako bi se izbeglo trenje i potencijalna oštećenja usled nedostatka podmazivanja. Međutim, takođe je važno da ne prekoračite gornju granicu, jer to može izazvati probleme jednako ozbiljne kao i prenizak nivo ulja.

Tokom ispuštanja ulja iz 3,0-litarskog V6 motora sa kompresorom, utvrđeno je da sadrži 8,5 litara ulja, dok je preporučena količina Jaguara samo 5,3 litra. Ova prevelika količina izazvala je ozbiljna oštećenja, uključujući metalne čestice u filteru za ulje i na usisu, kao i oštećenje bregastih vratila.


Dodatni problemi su uključivali dva klipa koja nisu bila adekvatno pričvršćena za klipnjače zbog oštećenja ležaja, sa brojnim ostacima ležaja unutar kućišta radilice. Oštećenja su zabeležena i na donjem delu.


Prekomerna količina ulja u motoru izaziva penjenje prilikom pokretanja radilice, što smanjuje efikasnost podmazivanja i dovodi do povećanog trenja i temperature, sve do mogućnosti blokiranja motora.

Eberhard Lang iz TUV SUD kaže da ako je malo više od naznačene, ništa loše se ne može dogoditi, ali ako je prelivanje, ulje će ući u usisni hod kroz ventilaciju kartera. Ovo može oštetiti katalizator, au ekstremnim slučajevima govorimo o potpunom oštećenju motora.

Najčešći znak da ste stavili previše ulja u motor i da je nivo ulja previsok je da vaš motor počinje da curi ulje na zemlju ili vidite plavi dim koji izlazi iz izduvnih gasova. Takođe možete videti lampicu upozorenja na instrument tabli. Ponekad ne znate da li ste vi ili mehaničar prosuli motorno ulje. Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, moglo bi biti previše ulja u vašem motoru, prenosi Jutarnji.hr.


Curenja ulja: Miris zapaljenog motornog ulja Znaci dima iz motornog prostora Znaci dima iz izduvnog prostora Motor pravi previše buke Lampica pritiska motornog ulja na instrument tabli
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading