UKUSNA JELA ZA 15 MINUTA Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za Alo! otkriva zgodna rešenja za brz ručak
Foto: promo

Videćemo gurmanluke za koje je dovoljno i 15 minuta, poslastice iz rerne koje se mogu peći bez nadzora, kao i odlične predloge za hranu koja se može pripremiti unapred. Svi specijaliteti pripremani su s minimalnim sastojcima, a u ekskluzivnom intervjuu za Alo!, ovaj mag kuhinje otkriva nam šta je potrebno da bi čak i potpuni amater stvorio pravu čaroliju u kuhinji.

- Ovo je emisija za sve one koji su upravo došli s posla i imaju tačno 15 minuta da spreme bilo šta pristojno kako bi mogli da nastave sa životom, neka vrsta ultimativnog omaža pokušajima da učinim život jednostavnijim. Poenta je prilično jednostavna - sve se sprema u samo jednom tiganju, tako da je savršeno za one dane kada su vam potrebna zgodna rešenja da brzo dobijete dobru hranu na stolu. U ovom šouu razmišljamo o minimalnom broju sastojaka, sjajnim ukusima i onome što je najvažnije, a to je - manje suđa za pranje.

UKUSNA JELA ZA 15 MINUTA Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za Alo! otkriva zgodna rešenja za brz ručak

Foto: promo

 

Kako ste došli na ovakvu ideju?

- Početkom 2021. Velika Britanija je bila ponovo u izolaciji i sve je bilo pomalo mračno. Hrana može doneti toliko radosti, ali kada zaglavite u kolotečini i ponavljate isto iz dana u dan, kuvanje može da postane teskobno. Hteo sam da pronađem način da pripremu dobre hrane učinim zaista lakom, tako da čak iako ste zauzeti ili niste previše motivisani, budete naoružani jednostavnim opcijama.

Koja su vaša omiljena jela iz jednog tiganja?

- Najponosniji sam na testeninu u tiganju. Svaki recept ima nešto posebno, tako da je savršen za sve vrste scenarija - brzi ručak kod kuće, obična večera ili, ako imate haotičan dom i porodicu kao što je moja, onda možete lako da podelite porcije i prilagodite ih treninzima, hobijima i hirovima svojih tinejdžera, tako da ih u svakom trenutku, kada nađu vremena za jelo, sačeka ukusan i kvalitetan obrok. Takođe, moja piletina i lisnata pita koje pravim u drugoj epizodi su mi se naročito svidele. Izgledaju impresivno, ali je zapravo veoma jednostavno za pripremu.

UKUSNA JELA ZA 15 MINUTA Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za Alo! otkriva zgodna rešenja za brz ručak

Foto: promo

 

Koliko je iskustva u kuvanju potrebno da bi se napravilo neko od jela koje predlažete?

- Ima ponešto za svakoga. Ukusni ručkovi koji neće propasti, brze večere koje će voleti cela porodica i laka jela za kuvare početnike. Zaista se nadam da će svi moći da dobiju inspiraciju, jer ovi recepti slave lakoću. Kuvanje ne mora da bude komplikovano!

Šta vam je bio najveći izazov u osmišljavanju menija?

- Da budem iskren, cela emisija me je izazvala da pristupim stvarima na drugačiji način. Fokus je bio na smanjenju količine potrebnih posuda za kuvanje. Morao sam da pristupim receptima kroz prizmu jedne posude i, iskreno, nekim jelima koja svi znamo i koja su inače veoma ukusna, nedostajala je ona prava aroma nakon pripreme u tiganju, koliko god se ja trudio da napravim čudo. Ali ima mnogo onih koja jesu dostigla taj status čuda, poput moje naopake riblje pite. Zaista sam oduševljen rezultatima i nadam se da će to inspirisati i druge. Čak sam i otkrio neke nove stilove kuvanja, kao što su recepti za testenine za tiganj, zbog čega sam veoma uzbuđen.

Kakvu reakciju publike očekujete na ovako smeli koncept?

- Kao što je to stvar sa svim mojim knjigama i emisijama, i ova je fokusirana na rešenje nekog problema. Kada je izašao moj poslednji kuvar, koji se bavi pripremom obroka od samo pet sastojaka, bio sam iznenađen i oduševljen time što je knjiga zainteresovala zaista širok spektar ljudi - od studenata i potpunih početnika u svetu kulinarstva do iskusnih gurmana, koji su samo želeli laku inspiraciju sredinom nedelje.

Mogu li se obroci koje pripremate uklopiti u kućni budžet prosečne porodice?

- Lagao bih ako bih rekao da je baš svaki recept takav, ali većina se zaista može spremiti za malo novca. Naravno, svaki sastojak može se zameniti nekom jeftinijom alternativom. U tome je još jedna lepota ove emisije - podstiče kreativnost, a recepti koje ja predlažem samo su početna tačka u vašem kulinarskom istraživanju. U tome i jeste magija kuvanja.

Bez čega u kuhinji ne možete zamisliti pripremu dobrog jela?

- Uvek vam treba stvarno dobar tiganj! Takođe, neophodan je i oštar nož. Za mene tučak i avan su neizostavni za dodavanje ključnih aroma jelima - od mlevenja svežeg začinskog bilja, belog luka i orašastih plodova za prelep pesto, do pravljenja predivnih marinada i aromatizovanih pasta od soli i začina.

UKUSNA JELA ZA 15 MINUTA Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za Alo! otkriva zgodna rešenja za brz ručak

Foto: promo

 

Losos u paketu

Sastojci:

1 tegla pečene crvene paprike (460 g)

15 g pečenih badema

1 konzerva (400 g) leblebija

½ veze peršuna

30 g kobasice čorizo

2 x 150 g fileta lososa, sa kožom, bez kostiju

so, biber

Priprema:

Pleh za pečenje obložite folijom za pečenje tako da bude iznad ivica posude. Za sos blendirajte oceđene paprike, bademe, leblebije sa sokom i grančice peršuna u glatku smesu. Podesite slanoću i stavite u sredinu folije u plehu. Kobasicu isecite sitno. Oštrim nožem zasecite dva džepa duboka 1 cm u kožu lososa i napunite ih sitno seckanim peršunom. Poređajte kobasicu i preostale leblebije preko sosa kao na slici, a zatim stavite losos. Začinite s malo morske soli i crnim biberom i pokapajte malo maslinovog ulja. Presavijte foliju i uvijte joj ivice da zatvorite paket. Pecite na dnu rerne 15 minuta na 200 stepeni dok se losos ne ispeče.

UKUSNA JELA ZA 15 MINUTA Džejmi Oliver, najpoznatiji kuvar na svetu, ekskluzivno za Alo! otkriva zgodna rešenja za brz ručak

Foto: promo

 

Njoki u paradajz-sosu

Sastojci:

2 čena belog luka

400 g njoka od krompira

20 g blanširanih lešnika

100 g bebi-spanaća

20 g parmezana

400 g paradajza šljivara

250 g špargli

4 crne masline sa košticom

maslinovo ulje

so, biber

Priprema:

Očistite i sitno iseckajte čen belog luka na malo maslinovog ulja. Posolite i pobiberite. Dodajte njoke. Pržite 5 minuta, povremeno mešajući. Čistim rukama zgnječite paradajz u tiganj i dodajte ½ konzerve  vode. Krčkajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Odsecite drvenaste krajeve špargle, stavite ih u sos, poklopite i kuvajte 5 minuta, povremeno tresući tiganj. Drugi čen usitnite s lešnicima u avanu, dodajte spanać malo-pomalo, razređujući ako je potrebno maslinovim uljem. Ubacite i rendani parmezan i podesite ukus. Zgnječite masline i izbacite im koštice. Poslužite njoke i špargle sa kašičicom pesta, preostalim parmezanom i maslinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vesna

31.03.2024 17:02

Ajde,jos nam i Britanci fale ovde,moje pare sigurno nece videti