Hristov ulazak u Jerusalim
Foto: Printscreen/Foto: Wikipedia

Ovaj pokretni hrišćanski praznik obeležava Hristov ulazak u Jerusalim i slavi se nedelju dana pre Vaskrsa.

Njegovo uvođenje potiče iz Jerusalima krajem IV veka, kao sećanje na Isusov poslednji, svečani ulazak u sveti grad i poslednju nedelju njegovog života.

Po narodnom običaju, dan počinje umivanjem vodom u kojoj su prethodnog dana potopljeni cvetovi sakupljeni na Vrbicu, kako bi se obezbedilo zdravlje i rumenilo.

Na Cveti se tradicionalno bere cveće, ali se ne unosi u kuću već se drži napolju u posudi s vodom. Mladi obično razmenjuju cvetne poklone tog dana.

Ranije je bio običaj da se na Cveti ceo dan provodi u šetnji okićen cvetjem. Momci su pravili bukete za devojke, a svaki cvet imao je svoje značenje.

Takođe se stavljaju vrbove grančice za napredak i dren za zdravlje, dok devojke stavljaju ljubičice.

U srpskoj istoriji, Cveti su donosili radost, ali i ozbiljnost. Danas veoma mali broj porodica slavi krsnu slavu. Ponegde se slavi kao zavetina. Veruje se da je Cveti povoljan dan za započinjanje novih poduhvata i donošenje važnih odluka.

U NEDELJU SLAVIMO CVETI, JEDAN OD NAJSVEČANIJIH PRAZNIKA Dozvoljeno je jesti ribu, a jedan običaj za zdravlje obavezno ispoštujte!

Foto: Shutterstock

 

Ljudi ukrašavaju dom cvećem, kapije i vrata, drže ga u vazi i poklanjaju dragim osobama. Na ovaj praznik, važno je posvetiti vreme sebi i dobro razmisliti o budućim koracima, jer je rad na sebi najisplativiji posao.

Takođe, drugi put od početka Velikog posta, na Cveti je dozvoljeno jesti ribu. Vernici ulaze u poslednju sedmicu posta, nedelju stradanja, smrti i vaskrsenja Hristovog. Od Cveti do Duhova, cveće se ne bere.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading