Monaliza
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kao rešenje ovog problema, muzej planira da izgradi posebne odaje u podrumu za delo Leonarda da Vinčija, omogućavajući posetiocima više vremena i prostora za posmatranje slike. Ovo bi ne samo unapredilo iskustvo posetilaca, već i omogućilo ostalim umetničkim delima da dobiju više pažnje.

Trenutno, posetioci Luvra imaju svega oko 50 sekundi da se dive "Mona Lizi", što je često nedovoljno zbog velikih gužvi i ograničenog vremena. Leonardo da Vinči je želeo da posmatrači uspostave lični kontakt sa slikom, ali trenutna situacija ne dopušta takvu interakciju.

Monaliza

Foto: Shutterstock

 

Galerija u kojoj se slika nalazi smatra se premalom, a sama "Mona Liza" često privlači većinu pažnje, zanemarujući druga remek-dela u istoj galeriji.

Predloženo rešenje je izolovanje "Mona Lize" u posebnu prostoriju radi poboljšanja posetilačkog iskustva. Direktorka muzeja smatra da bi ovo moglo okončati razočaranje javnosti, jer trenutna postavka ne omogućava posetiocima pravilan uvid u sliku.

Iako bi ovo zahtevalo značajno renoviranje, uključujući otvaranje novog ulaza u Luvr i izgradnju novih prostorija u podrumu, inicijativa je prihvaćena od strane Ministarstva kulture.

Ukoliko projekat bude sproveden, svako će imati više vremena da uživa u "Mona Lizi", a možda će neko čak uspeti da odgonetne njenu tajnovitost. Ovo će ne samo unaprediti iskustvo posetilaca, već i omogućiti drugim umetničkim delima da dobiju zasluženu pažnju.

BONUS VIDEO 

 

 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading