Otkrivena je preslatka nova vrsta čokoladne žabe, ali definitivno ne biste trebali da je jedete!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Australijska zelena žaba je jedna od najpopularnijih vrsta među ljudima koji drže žabe kao kućne ljubimce, obožavane zbog boje, učtivnog držanja i činjenice da izgleda pomalo kao da se smeši.

Taman kad pomislite da žabe ne mogu da postanu slađe, u hmelju Litoria mira,  najbližem poznatom srodniku australijske zelene žabe, samo ovaj put poslužene u ukusnoj nijansi čokoladno braon. Njegova Fredo nalik izgledu zaslužio naziv "čokolade žabu", kada je glavni autor otkrivanju novih vrsta, dr Pavle Olivera, prvi put ugledao životinja i to je prva stvar koja pada na pamet. Dok gledate kakao ten ove lepote, lako je shvatiti zašto.

Latinsko ime čokoladne žabe, koje su opisali naučnici muzeja Kueensland Museum u Australijskom časopisu za zoologiju , inspirisano je iznenađenjem istraživača kada je pronašlo nepoznatog rođaka tako popularne i poznate vrste žabe.

„Ono što je pomalo iznenađujuće u vezi sa ovim otkrićem je da poznata i uobičajena zelena žaba u Australiji ima dugo previđenog rođaka koji živi u nizijskim prašumama Nove Gvineje“, rekao je Oliver u izjavi . „Zbog toga smo novu žabu nazvali Litoria mira, jer reč Mira na latinskom znači iznenađena ili čudna.“

Iako  L. mira zaista podseća na čokoladne žabe viđene kako iskaču iz poslastičarskih kutija u Harri Potter-u. Žabe nemaju mnogo arsenala kada je borba u pitanju, pa mnoge vrste proizvode toksične sekrete koji se oslobađaju iz njihove kože, posebno kada su pod stresom. Iako se smatra da australijska zelena žaba nije dovoljno moćna da predstavlja značajan rizik za ljude koji njome rukuju, poznato je da u stresu ispuštaju dovoljno sluzi da radoznali psi se osećaju prilično loše . 

Očekuje se da je L. mira verovatno široko rasprostranjena na Novoj Gvineji, ali je njeno otkriće je potrajalo zbog pomalo opasne prirode svog omiljenog staništa. „Budući da žaba živi u vrlo vrućim, močvarnim područjima sa puno krokodila, sve ove stvari obeshrabruju istraživanje“, rekao je koautor  dr Steve Ričards .

„Iako Nova Gvineja nije mesto koje većina Australijanaca dobro poznaje; mnoge grupe životinja dele stanište. Dakle, razumevanje biodiverziteta na Novoj Gvineji pomaže nam da razumemo istoriju i poreklo jedinstvene faune Australije. “

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading