Neustrašivi pacov nanjušio je preko 70 opasnih mina: Posle 5 godina staža čeka ga zaslužena penzija!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pacov, koji je služio kao pronalazač mina u Kambodži, odlazi u penziju. Obučeni glodar otkrio je na desetine mina i municije tokom svoje opasne karijere.

Obučeni pacov po imenu Magava , koji je pet godina verno služio u potrazi za minama u Kambodži, je u penziji. Divovski afrički pacov bio je najuspešniji glodar u potrazi za opasnim eksplozivima. Tokom svoje karijere, Magava je očistio više od 141.000 kvadratnih metara zemlje, njuškajući 71 minu i 38 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava , piše portal Guardian .

Medalja za hrabrost

Obuku glodara pokriva belgijska neprofitna organizacija APOPO. Magava je prošle godine dobio britansku dobrotvornu nagradu za hrabrost životinja koju su do sada dodeljivali isključivo psima. Međutim, njegovo vreme u službi je bilo ispunjeno. "Iako je Magava još uvek zdrav, dostigao je starosnu granicu za penziju i očigledno počinje da usporava. Njegovo vreme je došlo", rekao je APOPO.

Iako se mnogi glodari mogu dresirati da otkrivaju razne mirise koristeći nagrade za hranu, organizacija je odlučila da ogromne pacove koristi za traženje mina. Mogu ih proći bez pokretanja sistema lansiranja i istovremeno ih otkriti mnogo brže od ljudi. Obično dožive osam godina.

Milioni opasnih mina

Magava je deo kohorte pacova koji se uzgajaju da bi njušili mine. Rođen je 2014. godine u Tanzaniji. 2016. preseljen je na severozapad Kambodže, u grad Siem Reap, koji je poznat po hramskom kompleksu Angkor Vat. Tu je započeo svoju karijeru u pronalaženju mina.

APOPO takođe podržava slične programe u Angloeu, Zimbabveu i Mozambiku, gde milioni mina preostalih nakon rata moraju biti uklonjeni. Više od 60 miliona ljudi u 59 zemalja i dalje je u opasnosti od neeksplodiranih ubojnih sredstava ili municije. Ovi ostaci rata 2018. godine ubili su ili ranili 6.897 ljudi.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading