OD ZVERI DO MEZIMICE Najbrža cicamaca iz zemlje faraona
Foto: Shutterstock

Ova maca nosi titulu najbrže u mačjem svetu jer pri trčanju dostiže brzinu od neverovatnih 48 kilometara na čas, piše magazin „Mačka“.

Rasu je spasla ruska princeza Natali Trubetska, koja je emigrirala u Njujork 1965. i povela tri mau mačke, omogućivši opstanak rase i njen dalji razvoj na tlu SAD.

Ove prelepe mace potomci su divlje afričke mačke i smatraju se precima svih modernih domaćih mačaka.

Na prvi pogled egipatski mau deluje divlje, kao da je ukršten s nekim divljim vrstama, ali ovo je zapravo jedina mačka na svetu s prirodno tufnastim krznom. Zanimljivo je to što se tufne, odnosno tačke pojavljuju samo na vrhovima dlake.

Odličan je porodični mezimac jer obožava ljude i odlično se slaže s drugim mačkama i psima. Druželjubiva i lojalna, ipak je oprezna prema strancima. Voli i zahteva lični prostor. Poprilično je posesivna kad je reč o igračkama. Razigrana je i obožava da juri, hvata, vreba, da skače i da se pentra. Veoma je inteligentna. Voli vodu, pa će često kvasiti šape i brčkati se. Mau ne voli da je dugo sama. Često se oglašava melodičnim mjaukanjem, a njeni vlasnici kažu da mau ume da cvrkuće i da se glasno smeje. Za mau mačke specifično je i to da, poput pasa, kad su srećne mašu repom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading