IMA I TOGA  Baš kao i ljudima, i kucama može smetati prisustvo dlake drugog ljubimca
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Retko, ali može. I oni mogu da pate od istih simptoma. Prilikom alergijskog testiranja pasa, jedan pas od 20 je alergičan na mačju perut,  piše za magazin "Pas" dr vet. Klara Ćurčin.

Uobičajeni simptomi

Alergija na mačku kod pasa se u većini slučajeva ispoljava kao sve ostale alergije. Pas se dosta češe i liže dlaku, pa se zbog toga javljaju i promene na dlaci i koži u vidu crvenila kože, izlomljene i oštećene dlake, zadebljanja kože, a čak mogu da se razviju i pustule i kraste. Retko, ali kod pasa se isto mogu javiti respiratorni simptomi u vidu kašlja, kijanja, otežanog disanja, kao i suzne i crvene oči.

Postavljanje dijagnoze

Sama dijagnoza može da se postavi s velikom tačnošću ako se radi alergijsko testiranje u čijem setu se nalazi i alergija na mačke. Test može da se obavlja intradermalno ili ispitivanjem krvi. Manje sigurna dijagnoza je postavljena sistemom eliminacije.

Lečenje

Nažalost, ne postoji mogućnost izlečenja od alergija, kao ni mogućnost preventive. Jedan od načina lečenja alergije je imunoterapija koja se radi sa desenzitivizacijom. Samo uvođenje u efektivan period traje šest do 12 meseci i pozitivan efekat se postiže kod oko 70 odsto pacijenata. Ovo je zapravo pomoć organizmu da izgradi što bolju toleranciju na specifičan alergen.

No, alergija se uglavnom tretira lekovima koji smanjuju osećaj svraba. To mogu biti specifični lekovi ili lekovi s višestrukom namenom. Ponekad je neophodno promene na koži tretirati raznim specifičnim lekovima kao što su antimikotici ili antibiotici. I naravno, obavezno je uključivanje specifične hipoalergenske ishrane.

Preventiva

Najbolje bi bilo izbeći kontakt alergične jedinke s alergenom, no ovo je prilično često nemoguće, pa makar se radilo i o retkoj alergiji, kao što je alergija na mačke kod pasa. Zato, alergičnom psu treba da pomognemo onoliko koliko je to u našoj moći. Važno je pokušati da se pojača barijera kože i spolja i iznutra. Trebalo bi koristiti što više esencijalnih masnih kiselina i kao dodatke ishrani i kao tretman kože. Takođe, neophodno je svakodnevno raditi na eliminisanju alergena s kože i dlake. Ponekad, preporuka je i da se pas oblači da bi koža i dlaka došla u što manje kontakta s određenim alergenom.

Mešovita domaćinstva

Predispozicija za nastanak alergije je u velikoj meri uzrokovana genetski. Ali nespecifično možemo uticati na smanjenje ispoljavanja ako je potencijalna alergična jedinka od prvih dana života u kontaktu s određenim alergenom. Zato se u mešovitim domaćinstvima alergija na mačku kod pasa izrazito retko događa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading