Dugovečnost kod ljubimaca
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Bolesti srca kod pasa mogu biti uzrokovane mnogim uticajima, uključujući nasledni faktor, prekomernu težinu, zarazne bolesti i stres. Rak se može pojaviti u različitim delovima tela, uključujući kožu, mlečne žlezde, jetru i bubrege. Prevencija bolesti srca i raka kod pasa uključuje pravilnu negu, redovne veterinarske preglede i odgovarajuću prehranu. Kao i kod ljudi, rano otkrivanje i lečenje bolesti može povećati šanse za uspeh i poboljšati zdravlje ljubimca.

Redovna vakcinacija protiv zaraznih bolesti - Iako vakcinacija protiv infektivnih bolesti nije obavezna po zakonu, preporuka svakog veterinara je da svog ljubimca zaštitite od infektivnih bolesti vakcinacijom svake godine.

Zaštita od unutrašnjih i spoljnih parazita - Buve predstavljaju najčešći problem na našim prostorima, dok su crevni paraziti često prisutni u digestivnom traktu mladih jedinki.

Raznovrsna ishrana - Važno je da mu obezbedite hranu koja će psu pomoći da živi dug i zdrav život. To podrazumeva da nema GMO, da je prirodna i uravnotežena, da nema žitarica i da su izostavljeni hipoalergeni, proizvodi bez glutena.

Redovni pregledi - Kad u vaš dom uđe ljubimac, važna obaveza su i redovni pregledi kod veterinara i kontinuirana briga o zdravlju ljubimca.

Održavanje normalne telesne težine - U poslednje vreme prekomerna telesna težina predstavlja sve veći problem u veterinarskoj medicini. Vaš pas je gojazan ukoliko mu se rebra teško mogu napipati zbog debljeg sloja telesne masti, a stomak je vidno izražen. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading