pas
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sećate li se filma po istinitom događaju "Hačiko: Priča o psu"? Profesor muzike iz Tokija dvadesetih godina prošlog veka imao je psa koji ga je svaki dan verno čekao na železničkoj stanici, s koje je putovao na posao.

Nijedna ga ograda ni brava nije mogla zadržati kod kuće, japanski akita uvek je nalazila način da se vrati na stanicu i tu dočeka povratak svoga voljenog vlasnika.

Miljenik železničke stanice

Primetili su to i drugi putnici i zaposleni, pa je pas ubrzo postao miljenik železničke stanice.

Jednog dana profesor je otišao raditi, ali se nikada nije vratio jer je usled fatalnog moždanog udara preminuo. Pas ga je nastavio čekati na stanici, svaki dan se nadajući njegovom dolasku. Iako je brigu o njemu preuzeo profesorov vrtlar, Hačiko se stalno vraćao na stanicu, odbijajući prihvatiti da se profesor neće vratiti.

Čekao 9 godina, 9 meseci i 15 dana

Smenjivala su se godišnja doba i prošle su godine, ali Hačiko nije odustajao. Kada bi voz ušao u stanicu, ispravio bi se i među užurbanim putnicima pažljivo tražio svog gospodara.

Svaki dan, devet godina, devet meseci i 15 dana, a profesor se nikada nije vratio. Hačiko je uginuo čekajući svoga vlasnika, a na japanskoj železničkoj stanici Šibuja i danas stoji njegova bronzana statua, koja podseća na neraskidivu ljubav i prijateljstvo čoveka i psa, koji nije slučajno nazvan "najboljim čovekovim prijateljem".

Nesalomljiva odanost

Zadnjih nekoliko meseci i stanovnici gruda su dobili svoga "Hačika". Najmanje tri meseca, neki kažu i pet - čupavi žućkasti pas stoji na istom mestu na Grudi (Hrvatska) i tvrdoglavo ga odbija napustiti.

Dobroćudan je, tih, voli se pomaziti, ali kad god ga neko poželi udomiti, a takvih je mnogo, ne uspevaju, kaže osnivačica fb grupe Zavazda Konavle Kate Bećir. Ukrcaju ga u auto i odvedu kući, ali se on brzo vrati na isto mesto na Gornjoj Grudi, gde se sklupča i nada da će ga doći uzeti onaj ko ga je tu ostavio. Razlozi nisu poznati, kao ni ko mu je vlasnik. Ovih dana će to utvrditi veterinar koji će mu očitati čip,piše "Dubrovački vjesnik".

Uvek se vraća na isto mesto

Prema najnovijim informacijama, pas je lepo zbrinut, po noći spava u skladištu jednog dobrog čovjeka, pa mu nadolazeća zima neće teško pasti. Nije više mlad. Nahranjen je i ništa mu ne fali.

Gruđani su jako zavoleli svog ‘Hačika‘. Mnoge njegova tuga i vernost diraju u srce, baš kao što je ona originalnog Hačika dirnula celi Japan, toliko da su mu spomenik izgradili i postavili bronzanu statuu koja i danas, skoro sto godina kasnije, podsća na njegovu nesalomljivu odanost čoveku.



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading