NI NALIK NOJEVOJ BARCI Najstarija priča o Velikom potopu zapisana je i prevedena sa drevne sumerske table "Nipur"
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Prema drevnim zapisima, Eridu (današnji Abu Šarein u Iraku) je bio prvi grad koji su bogovi stvorili na planeti. U tom gradu je živeo drevni sumerski bog Enki koji je i podigao grad 5400. godine pre nove ere.

Drevna sumerska tabla Nipur je najstariji izvor priče o Velikoj poplavi i stvaranju ljudi i životinja, ali i o antediluvijanskim gradovima na Zemlji i njihovim vladarima.

Prema drevnim sumerskim zapisima, Eridu je bio dom prvih kraljeva: „Kada su kraljevi došli sa neba, njihovo kraljevstvo se zvalo Eridu“.

Priča o Velikoj poplavi i stvaranju sveta i gradova je u potpunosti opisana u drevnim sumerskim tekstovima pod nazivom Geneza Eridua.

Geneza Eridua, za koju se smatra da je nastala negde oko 2300. godine pre nove ere, najstariji je izvor u kom se navodi Velika poplava.

Ovaj drevni sumerski tekst nalazi se na glinenoj tabli koju stručnjaci nazivaju tabla Nipur zato što je otkrivena u drevnom gradu Nipuru. Na njoj se nalazi šest kolona drevnog teksta sa po oko 10-15 linija u svakoj koloni, a ispisana je drevnim sumerskim jezikom.

NI NALIK NOJEVOJ BARCI Najstarija priča o Velikom potopu zapisana je i prevedena sa drevne sumerske table

Foto: Shutterstock

 

Tamo između ostalog piše:

„Nakon što su Anu, Enlil, Enki i Ninursag stvorili crne ljude, vegetacija je pokuljala iz zemlje. Pojavile su se i životinje…“

„Nakon što je kraljevstvo postalo sa neba, nakon što su tron i uzvišena kruna postali sa neba, on je usavršio obrede i božanske propise… On je osnovao pet gradova na čistim mestima…“

„Poplavom ovom ćemo uništiti seme čovečanstva… To je odluka saveta bogova. Prema naređenju Anua i Enlila, kraljevstvu njihovom doći će kraj…“

„Sve su oluje, neverovatno moćne, napale kao jedna. Sedam dana i sedam noći poplava je gušila svet, samo se jedan ogromni brod ljuljao na talasima pod udarom oluja…“

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading