Ogromno jaje izumrlog patuljastog emua pronađeno u peskovitim dinama
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Impresivno veliko jaje patuljastog emua - niske i zdepaste ptice koja je izumrla pre oko 200 godina - otkriveno je sa peščanih dina na ostrvu između Australije i Tasmanije, otkriva nova studija.

Puknutoj i praznoj ljusci jaja nedostaje nekoliko komada, ali to je "retko" i "jedinstveno" otkriće, rekao je vodeći istraživač studije Džulijan Hjum, paleontolog i istraživač iz Nacionalnog istorijskog muzeja u Londonu. To je jedino poznato gotovo kompletno jaje sa kraljevskog ostrva Dromaius novaehollandiae minor, patuljastog emua koji je bio približno upola manji od australijskog kopnenog emua ( Dromaius novaehollandiae ), jedinog preživelog emua Dole, rekao je.

Jaje patuljastog emua gotovo je veličine uobičajenog emuovog jajeta.

Ostrva u blizini južne Australije nekada su bila dom za tri podvrste emu: manju tasmansku emu ( D. n. Diemenensis ) i dva patuljasta emua, emu King Island i emu ostrva Kengur ( D. n. Baudinianus ).

Ogromno jaje izumrlog patuljastog emua pronađeno u peskovitim dinama

Foto: Shutterstock

 

Tokom poslednjeg ledenog doba, kada je nivo mora bio niži, ova ostrva su bila povezana sa australijskim kopnom. Jednom kada su se ledenjaci ledenog doba otopili i nivo mora porastao pre oko 11.500 godina, ostrva su se razdvojila, rekao je Hume. Kada su se ovi emui izolovali na svojim ostrvima, oni su se brzo smanjili u evolucionom procesu poznatom kao otočni patuljak. Što je ostrvo bilo manje, to su ovi emusi bili manji. 

Patuljasti emu King Islanda izumro je za oko pet godina kada su ljudi tamo stigli, rekao je Hume. Poslednji preživeli patuljski emus na kraljevskom ostrvu - mužjak i ženka odvedeni u Pariz - umro je 1822. 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading