Neprocenjiva vrednost boje krvi!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pored smaragda, safira i dijamanata, rubin se smatra najvrednijim dragim kamenom. Ime je dobio po latinskom nazivu za crvenu boju – ruber. Prirodni rubini, dakle oni na kojima se nisu vršile nikakve obrade i poboljšanja, su prilično retki u prirodi, a mogu se naći u rudnicima Mjanmara, Šri Lanke, Madagaskara, Kenije i Kambodže. Boja mu varira, od nijansi ružičaste, pa do jarko crvene boje, koja je i najtraženija.

Ponekad se u rubinu može videti geometrijski oblik zvezde. Takvi komadi ovog skupog kamena, obrađuju se posebnom tehnikom sečenja, kako bi se ovaj prirodni efekat istakao na najbolji način i privukao pažnju najimućnijih kupaca. Efekat koji rubin, ovako obrađen proizvodi, naziva se asterizam.

Na tržištu, najveću cenu dostižu i najviše se traže rubini koji imaju nijansu, takozvanu crvenu „golubiju“ krv. Odmah nakon nijanse, sledeća kategorija po kojoj se kotira ovaj kamen je jasnoća. U svrhu poboljšanja kvaliteta pojedinih komada, zagreva se na temperaturi od 1.800 stepena Celzijusovih, pa se tom prilikom uklanjaju fragmenti koji narušavaju čistoću kamena. Crvena boja potiče iz čestica hroma.

Trenutno najveći rubin na svetu u vlasništvu je jedne kineske juvelirnice. Kamen je težak preko 8 kilograma, odnosno meri se sa 40.920 karata. Dimenzije su mu 12,97 cm x 13,79 cm x 14,47 cm.

Prvi rubin otkriven je pre nešto više od 2.000 godina, procenjuje se, i to na tlu Indije. Reč u Sanskritu, koja opisuje ovu dragocenost je „ratnaraj“, a prevodi se kao „kralj među draguljima“.

Od vajkada, smatra se prestižom, posedovati crvene rubine. Krase brojne kraljevske rune, najskuplji nakit, ikone, satove i druge predmete. Nošenje rubina oko vrata govori o društvenom statusu i poziciji, imetku i moći.

U Srednjem veku, oni koji su se bavili magijom, verovali su da rubin ima moć da predvidi opasnost, tako što pred nadolazeću nevolju, promeni boju u izrazito tamno crvenu nijansu.

U doba antičkih civilizacija, služili su kao potpora građevinama. Zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti, polagali su se u temelje, pretežno palata i za ono vreme važnih građevina.

Neprocenjiva vrednost boje krvi!

Foto: Shutterstock

 

Takođe, smatra se i kamenom ljubavi i snage, pretežno zbog svojih jarkih crvenih tonova. Kineski mandarini bi ih dobili u posed kada bi preuzeli dužnost, jer je tradicija učila da zrače stabilnošću i mudrošću.

Gotovo svi rubini koji se iskopaju iz zemlje imaju neke mane. Izuzetan je raritet, rubin, koji se pronađe, a da ne poseduje nikakve nesavršenosti, te takvi komadi posebno dobijaju na ceni zbog minimalne obrade.

Kaže se da, crvenilo ovog dragog kamena, pripada mesecu julu, odnosno da je to kamen onih koji su rođeni u ovom letnjem mesecu. Rubin se još i smatra tradicionalnim poklonom za 15ogodišnjicu, odnosno za 40 godina braka.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading