OBIČAJI NA VELIKI PETAK Na današnji dan farbaju se jaja isključivo crvenom bojom
Foto: Printscreen/slikarVeraŽigić

Na Veliki petak se posti. Strog je post, a ono što je naročito zabranjeno je pijenje vina, jer ono predstavlja Krv Gospodnju.

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva i ne veseli se.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa, kada je, prema verovanju vakrsao Isus, ne zvone crkvena zvona jer ona u pravoslavnoj crkvi predstavljaju znak radosti, već se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Svuda gde Srbi žive, narod od ranog jutra odlazi u crkvu na molitve, a uveče na službe na kojima se iznosi plaštanica i vrši opelo Isusu Hristu.Tada se narod poklanja Hristovom grobu i celiva plaštanicu.Vrše se i litije oko hrama.  Žene kuvaju varice i mlade koprive.Varica se nosi čobanima, a koprivu jede i staro i mlado.Izbegava se bilo kakav drugi posao.U južnoj Srbiji decu ne puštaju napolje, van dvorišta.

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža.Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom,a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading