UZ KUCU I MACU SE LEPŠE RASTE Evo zašto bi dete trebalo da ima kućneg ljubimca
Foto: Shutterstock

Prema njihovoj preporuci, ukoliko nema simptoma alergija,najbolje je da dete raste uz psa ili mačku, jer ovi ljubimci mogu biti korisni i za zdravlje.

Evo zbog čega vaši mališani treba da odrastaju uz kućnog ljubimca.

1.Odgovornost

Deca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osećaj za odgovornost i brigu o drugima.Kućni ljubimci zahtevaju konstantnu brigu i negu, a i potpuno zavise od ljudi, koji ih hrane, zabavljaju i dresiraju.Zato briga oko ljubimca uči dete da bude osećajno i nesebično.Učeći kako da se brine za drugo biće, dete će naučiti da se bolje brine i o sebi.

2.Samopouzdanje

Zajedno sa odgovornošću, uz ljubimca detetu jača i samopouzdanje.Kada su deca uspešna u brizi oko ljubimca, ponosna su na sebe i osećaju se dobro. Zauzvrat, raste im samopouzdanje.

Kad dođe beba...

Roditelji, pedijatri, pa i veterinari preporučuju da životinje držite podalje od bebine sobe, bar u prvih šest meseci, dok beba ne ojača.

- Pre dolaska bebe važno je da pse i mačke upoznate sa mirisom pridošlice. Trebaće im izvesno vreme da se priviknu na novog člana.Dajte im da onjuše bebinu odeću ili nešto bebino iz porodilišta da bi im taj miris postao prijateljski.Učinite to jednom napolju, a drugi put kod kuće i ponavljajte to nekoliko puta da se naviknu na bebin miris, piše vet.net.

Stručnjaci napominju da, kada dolazite iz porodilišta, otac unese bebu u kuću, a da majka odmah po dolasku pomazi ljubimce jer ne bi trebalo da ih zapostavljate.

3.Manja sklonost alergiji i astmi

Mnoga naučna istraživanja pokazala su kako deca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse za razvoj alergije i astme.Izloženi životinjskim dlakama, mališani jačaju imuni sistem i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije budu alergični.

4.Vežba i igra

Ljubimci, posebno psi, zahtevaju vežbanje i igru. Ako je vaše dete dovoljno veliko da samostalno šeta psa, to je odlično jer će se tako i ono više kretati i biti na svežem vazduhu.Dokazano je da porodice koje imaju psa provode više vremena napolju, a svež vazduh i šetnja su dobri za svakoga.

5.Smireni su

Ljubimci smiruju decu.Kao i odrasli, i deca se okreću ljubimcima kada su tužna, ljuta ili uznemirena.Posebno psi imaju terapeutsku ulogu u porodici. Već samo maženje psa deci pruža osećaj sigurnosti.Ljubimcima se možete izjadati o svemu i tu su kada vam je potrebna uteha.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

28.04.2022 15:46

Kucnog ljubimca da a li ne u stanu. To je maltreiranje i zloostavljanje ljubimca. Pravda za kucne ljubimce.