URLAJ, SKIČI, VRIŠTI, CVILI... Žene okupljene ispred spomenika Stefana Nemanji brutalno napadnute - "Satanistička predstava", "Umesto da rađaju decu"
Foto: Printscreen/Twitter

Performans umetnice Dee Džanković, koji je održan na tri lokacije u Beogradu: prvo kod spomenika Stefanu Nemanji, zatim ispred platoa Skupštine i na kraju ispred Fakulteta likovnih umetnosti u okviru koga su žene imale bizarnu ulogu da vrište iz sveg glasa, malo je reći da je većinu u prvi mah ostavio bez teksta.

Performans je naizgled sirov i brutalan, međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt, provociraju reakciju i kritikuju sve od savremenog potrošačkog društva i uloge žene u njemu, produktivnosti kao potvrdi identiteta, rezigniranosti institucija, sistema u kome živimo i nasilja nad ženama koje ono perpetuira.

URLAJ, SKIČI, VRIŠTI, CVILI... Žene okupljene ispred spomenika Stefana Nemanji brutalno napadnute -

Foto: Printscreen/Twitter

 

Džanković iznova iznosi problem stanja mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom, koji je inicijalni pokretač za izvođenje ovog umetničkog akta, i smatra da bi trebalo da se vrišti ispred svih vodećih institucija grada Beograda i Srbije, kako su one najodgovornije za ovo stanje koje osećaju mlade žene širom naše zemlje.

Evo kako je to izgledalo:

Kako to obično biva, bilo je i onih (uglavnom muškaraca, ali, nažalost i žena) kojima je ovaj performans zasmetao pa su se nizali negativni komentari:

"Kome ovo u kuću uđe da bude žena majka.. Pu pu daleko bilo..."

"Ajde besposleno stado kućama! Da spremite ručak, makar vikendom, da napravite generalku kod roditelja da se ne ubuđaju onako stari u prašini..."

"Kaže naš narod, budalu ne treba da tražiš, sama se javi. Ništa više neću da dodam".

URLAJ, SKIČI, VRIŠTI, CVILI... Žene okupljene ispred spomenika Stefana Nemanji brutalno napadnute -

Foto: Printscreen/Twitter

 

"Bolje da ste otišle u Hram i pomolile se Gospodu, da idete redovno na Bogosluženja..."

"Umesto da rađaju decu one šetaju pse i evo sad još vrište..."

"Trebalo je poslati hitnu pomoć, žene dobile nervni slom, odmah u Lazu! Ima nešto što se zove i uznemiravanje javnosti, dece i maloletnika! Ispostavila bi im ja račun, kilometarski"!

"Bolje da su vrisnule i pospremile kuće, dvorišta i stanove i jurnule u berbu malina..."

Patrijarhat je jedinstvena, po život najopasnija društvena bolest, koja napada telo i duh muškaraca u našoj naciji. Muškarci koji su reč čuli i znaju je, obično je povezuju sa oslobađanjem žena i feminizmom, te je kao takvu odbacuju kao irelevantnu za njihovo sopstveno iskustvo.

Zbog toga možemo biti saglasni sa ovom molbom: Devojke, devojčice, žene, vrištite koliko god i kad god želite... Kada vam se vrišti, na svakom mestu i u svakoj prilici! 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading