KO JE BIO VITEZ RAĐ? Magični i fantastični događaji u Rađevini
Balkan Trip

Koliko god je poznavali, uvek će vas iznenaditi nečim novim i magičnim. Upravo takva priča krije se i u Rađevini.

Rađevina je oblast smeštena u zapadnoj Srbiji. Okružena je planinama, bogata rekama i ima neverovatnu prirodu u kojoj žive ljudi poznati po svom gostoprimstvu, što je i privuklo ekipu emisije „Lepše od Pariza“ da ode u ove predele.

Ono što ih je posebno zaintrigiralo je legenda o vitezu Rađu, po kome je ova oblast i dobila ime. Ovaj vitez kneza Lazara rođen je u selu Tolisavac, kraj centra same Rađevine, Krupnja. Upravo je zato, emisija „Lepše od Pariza“, koju možete pratiti na televiziji Balkan Trip, posetila domaćinstvo „Konak Viteza Rađa“ u selu Donje Brezovice čiji vlasnik Milan Pantelić zna ovu drevnu legendu.

Milan je ekipu odveo do ključnog mesta Rađevine, Kamena viteza Rađa gde im je ispričao pravu bajku o ovom neustrašivom vitezu:

„Nalazimo se u srcu Rađevine, u Rađevom polju gde je sahranjen čuveni Rađ. On je bio jedan od 7 vitezova Kneza Lazara. Na putu do Kosova ukazala mu se silueta jednog monaha koji je skinuo zlatan lanac sa medaljonom sa sebe i rekao ovaj medaljon će te sačuvati. Vitez Rađ je otišao i nekim čudom je preživeo Kosovski boj i sa nekolicinom se vratio u Rađevinu.“

KO JE BIO VITEZ RAĐ? Magični i fantastični događaji u Rađevini

Balkan Trip

 

 

Običaj je da taj kamen svake godine kreči sin jedinac jer je i Rađ bio jedinac kako bi sačuvao Rađevinu od vremenskih nepogoda, a žene koje ne mogu da imaju decu odlamaju deliće kamena kako bi uspele da zatrudne i priče govore da je ta tradicija delotvorna.

Jedna od legendi kaže i da je ispod današnjih ostataka srednjovekovnog grada u Rađevom rodnom Tolisavcu zakopan je zlatni razboj njegove majke Ivane. Meštani tvrde da se noću u letnjem periodu odatle čuje udaranje zlatnog razboja, a šta su još bajkovitosti ovog kraja pogledajte OVDE.

A kada se upoznate s Rađevinom kroz „Lepše od Pariza“, posetite Telekomove kablovske kanale gde vas čeka bajka iz 1001-og dela naše zemlje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading