NAJSTARIJI SRPSKI OBIČAJ NA BADNJE VEČE Isecite crni luk na 12 delova i stavite na ovo mesto – evo šta će vam ujutro pokazati
Foto: Shutterstock

Vera Ćosović, domaćica iz Aranđelovca, već više od pola veka uz pomoć luka i soli predviđa vreme na Badnje veče i gotovo nikada nije pogrešila. Dan pred Božić, Vera će luk iseći na 12 kriški i na tzv Sipa so u čamce, a ispod ispisuje nazive meseci. Na božićno jutro, pogledao je svaku krišku luka. Kod nekih se so topila i pretvarala u tečnost, kod nekih se samo vlažila, a kod nekih je ostajala suva.

Jedno od verovanja vezuje se za vremensku prognozu za celu godinu. Naši preci na Badnji dan i Božić umeli su da prognoziraju kakvo ih vreme tokom godine očekuje i to uz pomoć crnog luka. Budući da se nekad mnogo polagalo na poljoprivredu, ovo je bila izuzetno važna informacija, piše pcnen.com.

Kako pomoću luka utvrditi vreme

Na Badnje veče, glvicu crnog luka iseći na 12 delova, odnosno 12 belih ljuski. Poređajte ih jednu do druge u nizu i u svaku sipajte malo soli, pa stavite na prozor da prenoći.

Najstariji član porodice, sutradan, na Božić, treba da razgleda ljuske. U onoj u kojoj ima vode, u tom mesecu će biti kiše. Ako je neka ljuska suva, taj mesec će biti sušan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading