OBIČAJI ZA TREĆI DAN BOŽIĆA Danas je Sveti Stefan, veruje se da žene obavezno treba da urade jednu stvar u tišini
Foto: Printscreen

Sveti Stefan ili narodski Stevanjdan spada u red slava koje se najviše slave u spskom narodu. Slavi se 9.januara, to jest trećeg dana Božića. Sveti Stefan je je bio Jevrejin i rođak apostola Pavla. Bio je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja koje su sveti apostoli rukopoložili.

Aspostoli su predložili da se izaberu posebni ljudi koji će preuzeti brigu oko administrativnih i drugih poslova, kako bi dvanaestorica apostola neprestano mogla da se mole. Snagom svoje vere činio je mnoga čuda. Bio je propovednik u Jerusalimu i prvi je stradao za hrišćansku veru pa je nazvan Prvomučenik Stefan.  Kamenovan je do smrti, a njegovo telo tajno je uzeo i sahranio jevrejski knez  Gamalil.

Postoje mnogi običaji vezani za taj dan. Jedan od njih je iznošenje božićne slame i stavljanje na neko rodno drvo radi napredovanja domaćinstva.

Zato se i danas zadržao običaj da se ova, božićna slama na Stevanjdan iznosi iz kuće i polaže na mesta gde je domaćinima bitno da imaju napredka (u poljima, njivama, baštama…) Šta god da uradite sa njom, narod kaže, nikako je ne smete bacati, a prema verovanju, trebalo bi da je uklone žene i to ćuteći – da se ne čuje da Božić odlazi!

Praznik Svetog Stefana je veoma česta slava među Srbima. Za nju u šali kažu da je slava škrtica, jer gosti dolaze siti nakon Božićnog slavlja i teško da mogu mnogo da pojedu i popiju.

Sa druge strane, Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i patron-zaštitnik svih vladara iz ove porodice. Njegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata kao i na bazi kovanica. Ovo je bio i razlog više da kraljevi iz dinastije Nemanjića pored svog imena dodaju i ime Stefan

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading