PONOVIO SE MISTERIOZNI BLJESAK Plava svetlost na nebu i tokom novog zemljotresa u Turskoj
Foto: Printscreen/Foto: Foto: Youtube/printscreen


Tursku je sinoć ponovo pogodila serija jakih zemljotresa jačine 6,4 i 5,8 stepeni Rihterove skale. Društvenim mrežama širi se snimak kamere iz vozila koja je uhvatila trenutak strašnog podrhtavanja tla.

Tokom zemljotresa, na nebu su se pojavili bljeskovi plave svetlosti koji su bili vidljivi i tokom prvog zemljotresa koji je pogodio Tursku pre dve nedelje. Postoje brojne spekulacije o tome šta zapravo izaziva ovo svetlo, a naučnici imaju nekoliko teorija o ovom fenomenu.

U intervjuu za časopis National Geographic 2014. godine, naučnik i viši istraživač u NASA-i i profesor fizike na Univerzitetu San Hoze i jedan od koautora studije o ovim svetlima, Frideman Frojnd, pokušao je da objasni ovaj fenomen.


Rekao je da se svetlosni fenomeni javljaju zbog električnih svojstava stena na tlu. Prema Frojndu, zemljotresi oslobađaju električne naboje iz stena, koje emituju plavo i zeleno svetlo prema nebu.

„To je kao da se uključi baterija u Zemljinoj kori“, slikovito je opisao Frojnd. Osim ove, postoji niz drugih teorija, a jedna kaže da se tokom tektonskih poremećaja stvara takozvani piezoelektrični efekat, pri čemu stene koje sadrže kvarc proizvode jaka električna polja kada su na određeni način sabijene.

 

 


Ove teorije je teško dokazati, jer su „svetla zemljotresa“, kao i zemljotresi tokom kojih se pojavljuju, veoma nepredvidivi i kratkotrajni.

Neki geolozi veruju da ovo svetlo nema nikakve veze sa zemljom. Tvrde da je reč o eksplozijama koje dolaze od generatora i drugih energetskih sistema tokom zemljotresa, a koje se potom mogu videti na noćnom nebu.

 

 

U studiji fizičara sa Univerziteta Rutgers u Nju Džersiju, objavljenoj 2014. godine, zrna različitih materijala, kao što su brašno, plastika i gips, stvaraju napon kada se trese. Naučnici su ovaj efekat pripisali trenju između zrna materijala, a njihov eksperiment je u suprotnosti sa drugim gore pomenutim teorijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading