ČEKA LI NAS NEBESKI SPEKTAKL Na Suncu se pojavila divovska rupa, evo kako će se osetiti na Zemlji
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/NASA

Koronalna šupljina na Suncu veličine Zemlje mogla bi da izbaci solarni vetar brzinom od 2,8 miliona kilometara na sat prema našoj planeti i izazove formiranje prelepe aurore borealis.

Na površini Sunca pojavila se džinovska šupljina koja će do petka poslati impresivan solarni vetar ka Zemlji, piše Business Insider. Ovo je druga koronalna šupljina otkrivena u poslednjih nekoliko dana – dok je ova dvadeset puta veća od prečnika Zemlje, prethodna je bila trideset.

Prvi je počeo da se udaljava od nas, a drugi se pojavio na mestu svog nastanka. Koronalne šupljine oslobađaju solarne vetrove u svemir. Iako nam na površini ne mogu ništa, dovoljno jaki rafali mogu poremetiti telekomunikacije, oštetiti satelite u orbiti ili ugroziti astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Vetrovi koje će izbaciti najnovije šupljine neće nam ništa, ali naučnici se nadaju da će kada se sretnu sa atmosferom stvoriti prelepe aurore na nekim delovima neba. Koronalne šupljine su veoma česta pojava na Suncu, ali se najčešće pojavljuju u blizini njegovih polova, dok su se poslednje dve pojavile na ekvatoru

Pojava ovih mrlja nije ništa neobično. Sunce je trenutno u ascendentu jedanaestogodišnje aktivnosti, što znači da će se ovakve rupe pojavljivati češće. Metju Ovens, profesor astrofizike na Univerzitetu u Redingu, rekao je da "položaj ove rupe na ekvatoru znači da ćemo sigurno videti aktivnost solarnog vetra na Zemlji u narednim danima".

Koronalne šupljine mogu da izbacuju solarne vetrove čija brzina može lako dostići više od 800 kilometara u sekundi. Oblik ove koronarne šupljine nije ništa posebno, ali njen položaj jeste, objasnio je Danijel Veršaren, docent fizike svemira i klime na Univerzitetu u Londonu.

"Očekujem da će brzi vetar pušten kroz koronalnu rupu stići do Zemlje negde između petka i subote", rekao je on.

"Aurore koje ćemo videti u nekim delovima Zemlje biće svetle, ali ne kao one koje smo videli prošle nedelje. Kako ovi vetrovi udaraju u našu nabijenu atmosferu, mogu da učine aurore svetlijim, ali nemojte misliti da će biti vidljive svuda.

Poslednjih nekoliko izbačaja koronalne mase - ogromnih erupcija plazme izbačene u svemir - dogodilo se dok je šupljina bila okrenuta prema Zemlji, stvarajući veliku geomagnetnu oluju i pojačavajući efekat aurore. U slučaju ove koronarne šupljine, teško da ćemo videti isto kao prošli put, što je, s jedne strane, loša vest za ljubitelje aurore, ali dobra vest za satelite, infrastrukturu i radio komunikaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading