ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE Otkriven ogroman okean ispod Zemljine kore
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Čini se da se neverovatne naučne priče pojavljuju svakog drugog dana u poslednje vreme, i sve su nas oduvale. Sada ljudi tek shvataju da se ispod Zemljine kore krije ogroman okean.

Prvo je otkrivena zastrašujuća crna rupa koja je krenula pravo ka nama, zatim je pronađena ogromna rupa na suncu i nestali kontinent nakon što je nestao pre 375 godina. Sada se pokazalo da postoje ogromne rezerve vode 645 km pod zemljom pohranjene u steni poznatoj kao „ringvudit“.

Naučnici su ranije otkrili da je voda uskladištena unutar stene plašta u stanju nalik sunđeru, koje nije tečno, čvrsto ili gasovito, već četvrto stanje.

Naučni rad pod nazivom „Dehidracijsko topljenje na vrhu donjeg plašta“ objavljen je 2014. i izložio je nalaze. – Ringvudit je poput sunđera koji upija vodu, postoji nešto veoma posebno u kristalnoj strukturi ringvudita što mu omogućava da privuče vodonik i zarobi vodu.

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE Otkriven ogroman okean ispod Zemljine kore

Foto: Shutterstock

 

Ovaj mineral može da sadrži mnogo vode u uslovima dubokog plašta“, dodao je Džejkobsen, koji je bio deo tima koji stoji iza otkrića. Mislim da konačno vidimo dokaze za vodeni ciklus širom Zemlje, koji bi mogao pomoći da se objasni ogromna količina tečne vode na površini naše naseljive planete. Naučnici su decenijama tražili ovu nestalu duboku vodu - rekao je tada geofizičar Stiv Džejkobsen.

Naučnici su to otkrili tada nakon što su proučavali zemljotrese i otkrili da seizmometri beleže udarne talase ispod površine Zemlje. Iz ovoga su mogli da utvrde da je voda zarobljena u steni poznatoj kao ringvudit. Kada bi stena sadržala samo jedan odsto vode, to bi značilo da ispod površine Zemlje ima tri puta više vode nego u okeanima na površini, prenosi „Indi100”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading