HRVATSKI ŽUPNIK Ko ne osudi zločin u Jasenovcu, ne može biti vernik
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Poznati splitski sveštenik Ante Žderić nedavno je za Autograf napisao kolumnu u kojoj je, između ostalog, naveo da ko ne osuđuje zločin u Jasenovcu ne može biti vernik.

– Radikalne ideologije su duhovna „meka” za sve one koji nisu bili u stanju da ostvare bilo šta u životu, što bi dalo smisao njihovom postojanju. Ideologije su, dakle, opijum za gubitnike – napisao je on.

- Oni su dobrodošla paravan za sadiste i ništarije koji se ne vide ni u čemu drugom osim u radikalizmu nasilja koji im ideologija nudi. Kako i ne bi, kad od njih nema nikakve koristi. Oni svoj identitet grade na zabludi da su vredniji od drugih. Zato broje krvna zrnca, gledaju boju kože i očiju. Ili gledaju sa koliko prstiju se krste. Ništa drugo ne znaju. Niti hoće – dodaje.

"To je svet propalih ko-slikara, kokošaka, manijaka, neuspešnih političara" - Među ideolozima i njima srodnim zločincima iz iste gužve nikada nećete naći samoostvarenu ličnost. Ni među onima koji im se dive, podržavaju ili opravdavaju njihovu politiku. To je svet laži, polumitova, nasilja, poricanja, skrivanja, sadizma i ciničnog kukavičluka. To je svet propalih samoslikara, hepeka, manijaka, neuspešnih političara... – smatra Žderić.

- Protiv protagonista ideologija ima hrabrih. Ljudi. Žrtve. Toliko poznatih i bezimenih. Naša je ljudska dužnost da ih se sećamo. Svake godine 22. aprila setimo se proboja iz logora smrti Jasenovac, koji se dogodio 1945. godine - dodaje on.

- Tog dana oko 670 logoraša je goloruk napalo stražare, pokušavajući da im se domognu slobode i života. Većina ih je stradala. Spašeno je samo njih devedesetak. Govoriti o broju žrtava Jasenovca zvučalo bi kao licitiranje, u našem društvenom kontekstu opterećenom politikom, ideologijama, fundamentalizmom, strahovima, ličnim interesima - piše sveštenik.

- Da je poginuo i jedan čovek, bilo bi ih previše. Negiranje tog logora smrti, kao i drugih, značilo bi učestvovanje u zločinima koji su tamo planirani i izvršeni nad Srbima, Jevrejima, Romima, Hrvatima... - dodaje on. – Relativisati zločin, pravdati ga drugim zločinima, skrivati ga ili se od njega odvraćati, značilo bi dozvoliti zlu da nam ukrade sopstvenu decu. Takvim ljudima (koji se pravdaju, kriju, relativizuju) to je već zahvatilo dušu – kaže Žderić.

– Posebno je cinično zlo izvrtati teze i pitanje Jasenovca pokušati zaseniti (ili opravdati) pitanjem komunista ili zločina iz Domovinskog rata. Manipulisanje žrtvama u našem miljeu je uvek najdraža stvar demagoga, posebno po principu "koliko" ili "koliko ih ima!" Tuđe zlo ne opravdava vaše (zlo)“ – piše on.

– Jasna osuda nacifašističke (i svake druge) ideologije, i njenih lokalnih verzija, nije samo stvar osnovne kulture, već još više naše ljudskosti, civilizovanosti i religioznog pogleda na svet (za vernike). Ko nije spreman za to jednostavno ne pripada civilizovanom društvu. Takav ne može biti vernik, primivši „sve svete tajne, uredno i na vreme“ – kaže sveštenik.

- Evanđeoska poruka Isusa Hrista je jednostavno dijametralno suprotna genocidu koji kao ideja stoji u temeljima logora Jasenovac. Sam Isus Hristos bi tamo bio pogubljen. Ne, za to nema opravdanja. Zlo ideologije je takvo da pokušava da se opravda, zakamuflira. Zato je posebno perfidan – dodaje.

- Istina u ljubavi te oslobađa. Osuda navedenih zločina je, jednostavno rečeno, lekovita. Za pojedinca, ljude, društvo. Za svakoga. Osudite zločin! Osudite ideologiju, makar završila u vašem dvorištu! To je sloboda za koju vas je Hristos oslobodio! - piše Žderić.
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading