Baka se sunča
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Građani već znaju pod kojim se lažnim imenima predstavljaju prevaranti koji ih ostavljaju bez para i letovanja na moru. Te podatke razmenjuju na društvenim mrežama.

Znaju za Slađana koji vara već dve godine, a prijavljuju i neke za koje kažu da su prepredeniji. Koliko su pouzdane aplikacije i servisi za rezervaciju smeštaja u stranim državama i mogu li prevareni građani to ikome da prijave?

Ako letovanje na moru zakazujete preko društvenih mreža, može vam se desiti da umesto na krevetu, morate da spavate na plaži.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kažu da je takvo rezervisanje vrlo rizično i da se svake godine dešava da neki turisti koji zakažu letovanje preko mreža, dođu u nepostojeći smeštaj.

KAKO SE VRŠI PREVARA

• Gost kontaktira direktno zvanični sajt hotela
• Hakeri koji su nasilno ušli u e-mail hotela čitaju mailove upućene hotelu
• Kreiraju novi email sa besplatnog email servisa koji je najčešće sličan email-u hotela (npr. umesto originalnog info@imehotela.gr kreiraju reservations.imehotela.gr@outlook.com) i nastavljaju komunikaciju sa gostom u ime hotela
• Šalju gostu podatke za uplatu na račun koji se nalazi u Italiji, Španiji, Litvaniji ili nekoj drugoj zemlji ili traže uplatu putem nebezbednih bankarskih servisa i aplikacija (kao što je Revolut)
• Gost uplaćuje novac misleći da uplaćuje na zvanični račun hotela
• Gost dolazi u hotel za koji misli da je platio i shvata da je prevaren

Kako se zaštititi od moguće prevare

Ukoliko poštujete sledeća pravila prilikom rezervacije smeštaja, ne postoji bojazan da ćete biti prevareni:

- Nikada nemojte uplatu letovanja u Grčkoj vršiti na račune u bankama koji se nalaze izvan Grčke ili Srbije (npr. Španija, Italija, Nemačka, Litvanija...).

- Veliki broj vlasnika smeštaja u Grčkoj prihvata Western Union plaćanja i pri takvim transakcijama nikada nije došlo do bilo kakvog problema. Ipak nikada nemojte slati uplate putem Western Union-a ukoliko primalac nema grčko ime i prezime ili ako zemlja onoga ko prima uplatu nije Grčka.

- Većina vlasnika smeštaja u Grčkoj kao i oni koji se nalaze u ponudi našeg sajta, od gostiju na ime rezervacije traže uplatu 20-30% od ukupne cene, i to je sasvim u redu. Nikada nemojte uplaćivati unapred ceo iznos za letovanje ukoliko vam telefonskim putem vlasnik smeštaja nije potvrdio da vam je lično na e-mail poslao podatke računa za uplatu.

- Pre bilo kakve uplate uvek tražite vlasniku smeštaja broj telefona. Brojevi telefona u Grčkoj moraju imati prefiks +30.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading