Shutterstock
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Iako prisustvo meduza u moru turistima nikada nije prijatno, na nekim letovalištima u Grčkoj u određenom periodu ima ih u velikom obimu - a da je upravo takav period i nastupio govori sve više informacija onih koji su imali neprijatne susrete sa ovim morskim životinjama.

Neprijatno iskustvo sa meduzom, imala je i Milica iz Srbije, koja se unutar Fejsbuk grupe "Grčka info" požalila da je njeno dete na Tasosu opekla meduza. Zabrinuta Milica pitala je ostale članove grupe da li znaju o kojoj vrsti meduze se radi i da li je opasna.

"Dobar dan svima! Da li neko zna koja meduza je u pitanju i koliko je opasna. Opekla je dete", napisala je Milica u svojoj objavi.

Kako je dodatno objasnila da se sve desilo na Tasosu, mnogi su objasnili da se i njima slično desilo na istoj lokaciji.

"I mene je danas na Tasosu opekla i to baš jako, cela noga mi je crvena. Samo stavite nešto hladno na nogu i prestaće da peče", posavetovala ju je jedna žena, sa kojom su se i drugi složili da su hladne obloge u ovakvim slučajevima najbolja preventiva.

Pored hladnih obloga i savetovanja da i sirće pomaže, jedna gospođa komentarisala je recept koji "provereno radi".

"Soda bikarbona i slana voda u odnosu 1:1. Ispitati, ako je meduza. Nikako slatka voda. Provereno!", napisala je ona ispod Miličine objave.

"Nije opasna, ja sam je jednom progutao"

Što se tiče same životinje, pojedini članovi složili su se da se zapravo ne radi o meduzi, već o drugoj vrsti životinje i da je potpuno bezopasna.

"To nije meduza nego ono što se kod nas naziva sasa (vrsta polipa, anemona). Zna da pecka, ali nije opasna, sem ako vam dete nema baš alergiju ili nešto slično.

Ja sam je davnih dana progutao (dok sam čistio masku i disalicu, zakačio sam deo i nenamerno stavio u usta). Jeste peklo, ali bilo je smešnije kada sam dobio usne na kojima bi svaka instagramuša pozavidela. Nemojte se bojati, nanesite kremu koja smiruje i napravite šalu sa detetom, kako ne bi razvilo bespotrebni strah. Da bih dodatno ilustrovao koliko je bezopasno - svi mi svakog dana zgazimo na sasu prilikom ulaska u vodu, ali stopala su malo drugačija, pa to ni ne shvatimo, jer nema reakcije kože", stoji u komentaru.

Mnogi su u komentarima zamerili Milici što je ovu životinjicu donela na obalu, jer je poznato da meduze i druge morske životinje ne treba vaditi pošto će tako sigurno uginuti.

"Meduza opekla dete, izašla iz vode i skočila na ležaljku", "Nadam se da ste je vratili u more", bili su neki od komentara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading