Monah Arsenije
Foto: Alo/Foto: Facebook

Većina naših predaka je nekada veoma vodila računa da se ponašaju uzorno, moralno, da dobro uzvrate dobrom, a ne čine zlo. Međutim, moderna vremena su se mnogo promenila, pa se o ovoj temi retko govori. Međutim, monah Arsenije ne dovodi u pitanje postojanje tako nešto.

On kaže da neko ko je rođen sa porodičnom kletvom od prabake, pradede, ili pradede koji je učinio nešto zlo, „istina je da se Bog sklonio od te porodice“. –

Onaj ko je smiren nosi Hrista u sebi

Neće svako moći da ostvari taj ideal velikog posta, velikih podviga, velikog ideala – to je činjenica. Ali Hristos to nije doneo kao ideal – bdenje, glad, žeđ, molitvu. Ideal koji je Hristos doneo je smirenje. Mirna spoznaja da sam slab čovek. I na taj način „Ko se ponizi biće uzvišen“. Samo priznati sebi da sam slab, ograničena ličnost je već velika stvar – kaže otac Arsenija Jovanovića.

Svako sme da kaže – ne mogu mnogo da postignem, prihvatam ono što mi je mera. A Luciferova mera je – uvek budi bolji od drugih, uvek budi iznad drugih, nikada ne budi zadovoljan pa čak i laži, pretvaraj se da si bolji. 

"I mi svi glumimo. Svi imamo uloge. Svi mi delujemo na Fejsbuku, objavljujemo naše najbolje fotografije, naše najbolje misli. I onda kada sretnemo devojku u prirodi i vidimo da nije tako lepa, niti pametna kao što se pojavila na Fejsbuku, kažemo „prevarili ste me”.

Ne može Srbin da se potčini pametnijem sunarodniku. Iako zna da je pametniji i bolji, ne može da se pokori. I umesto da kažeš „brate, ti si sposobniji od mene, vodi, ja ću biti uz tebe – zajedno ćemo biti jači“. Ne, borićemo se dok ga ne srušimo. Ne dozvoljavamo boljim da nas vode.

Lucifer ima širok spektar mogućnosti da nas prevari. I on to radi. Ali Hristos neće dozvoliti konačnu prevaru. Lucifer nas nikada neće prevariti ako to sami sebi ne dozvolimo. Bog želi slobodnu volju.

Neznanje se smatra velikim grehom

Dato nam je da učimo ceo život. Ako nismo naučili Sveto pismo, to je greh. Onda možemo biti prevareni. Stoga su čuda i dalje moguća.

"Kada čovek zadobije ljubav u srcu, on tada voli sve ljude – to je veliki podvig koji se postiže smirenjem. Velikim trudom i to je taj ideal. Mi snosimo posledice prvobitnog greha. Ne, nismo mi krivi, ali snosimo posledice. Da neko ko je rođen sa porodičnom kletvom od prabake, pradede, pradede koji je učinio nešto zlo, istina je da se Bog sklonio od te porodice. Zatim dolazi ta demonska sila koja tiraniše potomstvo. Počinju da se rađaju deca koja su nezgodna, namćorasta, neposlušna", kaže Arsenije.

Monah Arsenije zatim objašnjava:

"To dete odlazi od kuće i postaje zločinac. To se dešava zato što demonska sila dobija moć i udara onu decu koja su ranjivija, osetljivija. Demon se približava onima koji mogu biti veliki. Da slučajno veliki ne bi nagradio čovečanstvo nečim velikim, Lucifer im prilazi i vodi ih na svoju stranu. Takvi pate i postaju ono što jesu", navodi on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading