kineski car
Foto: Printscreen/Printscreen

Arheolozi se plaše da otvore grobnicu Ćin Ši Huanga, prvog kineskog cara koji je sahranjen pre 2.200 godina. Grobnica Ćin Šu Huanga, koji je vladao od 221. p. do 210. pre Hrista, čuvala ga je vojska vojnika i konja od terakote. Do otkrića su došli farmeri još 1974. godine u kineskoj provinciji Šansi.

Dok su arheolozi istraživali to područje, samu grobnicu nikada nisu otvorili, i to sa dobrim razlogom, piše indi100.com. Ne samo da arheolozi veruju da će naneti štetu, već postoje i glasine o smrtonosnim minama koje bi mogle da ubiju radoznale uljeze.

Zapisi kineskog istoričara Sima Kiana 100 godina nakon smrti Ćin Šu Huanga tvrde da su „palate i živopisne kule izgrađene za stotinu zvaničnika, a grobnica je bila ispunjena retkim artefaktima i raskošnim blagom“. Napisao je i sledeće:

„Zanatlijama je naređeno da naprave samostrele i strele pripremljene da pucaju u svakoga ko uđe u grobnicu. Merkur je korišćen da simulira sto reka, Jangce i Žutu reku, i veliko more, i postavljen je da teče mehanički. Čak i ako su ti navodni samostreli propali hiljadama godina kasnije, i dalje postoji bojazan da će tečna živa prodreti kroz pukotine.

„Visoko reaktivna živa možda prodire kroz pukotine, koje su se vremenom pojavile u strukturi, a naše istraživanje podržava drevne hronike grobnice, za koju se veruje da nikada nije bila otvorena/pljačkana“, navodi se u dokumentu iz 2020. Naučnici su se navodno poigravali sa idejom da koriste neinvazivne tehnike za otvaranje grobnice, međutim, još uvek nisu uspeli.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading