Saturn
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Saturnovi prstenovi će postati nevidljivi sa Zemlje za samo dve godine, navodi NASA.

Naučnici iz američke svemirske agencije rekli su da će masivni prstenovi, široki 175.000 milja (oko 281.635 km), nestati iz vida. Uprkos njihovom ogromnom rasponu, Saturnovi prstenovi su debeli samo preko pola milje - što znači da ih ne možemo videti kada se planeta 'nagne' u svom poravnanju sa Zemljom. Saturn ima sedam različitih prstenova koji se sastoje od leda, kamenih ostataka i prašine. Mogu se videti sa Zemlje samo nekoliko godina pre nego što nestanu iz perspektive.

Srećom, prstenovi će se nagnuti prema Zemlji u sledećoj fazi Saturnove 29-godišnje orbite, čineći ih ponovo vidljivim. Ali Saturnovi prstenovi, za koje se smatra da su se formirali otprilike u vreme kada su dinosaurusi bili na Zemlji, možda će zauvek nestati za oko 300 miliona godina zahvaljujući procesu erozije.

Dr Džejms O'Donohju, bivši naučnik NASA, rekao je u aprilu: "Još uvek pokušavamo da utvrdimo koliko brzo erodiraju. Trenutno, istraživanja sugerišu da će prstenovi biti deo Saturna samo još nekoliko stotina miliona godina. Ovo možda zvuči kao dugo, ali u istoriji univerzuma ovo je relativno brza smrt." Nastavio je: „Mogli bismo biti veoma srećni što smo tu u vreme kada prstenovi postoje".

Saturn, planeta 'gasni gigant' poput Jupitera, je šesta najudaljenija od Sunca u našem Sunčevom sistemu.. Saturn je devet i po puta veći od Zemlje, prenosi mirror.co.uk.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading