IZNENADIĆETE SE Evo da li u sladoledu od vanile može da se nađe ova supstanca
Shutterstock

Ima li sekreta dabra u vašem sladoledu od vanile?

Kratak odgovor: Verovatno ne.

Novinski članci ili ljudi koji utiču na hranu na društvenim mrežama možda će vas navesti da verujete da se kastoreum, žuta, sirupasta supstanca iz ricinusovih kesa blizu dabrovog anusa, nalazi u vašim svakodnevnim proizvodima sa ukusom vanile, prerušena u „prirodnu aromu“. Prema nekim od ovih izvora, kastoreum je sastojak svega, od sladoleda do ovsene kaše sa ukusom jagode.

Ali stručnjaci kažu da ovo ne može biti daleko od istine. Dok su ljudi koristili kastoreum u medicinske svrhe i za aromatiziranje parfema i hrane od davnina, danas u prodavnici nema gotovo ničega što sadrži kastoreum.

„Ispostavilo se da su stvari neverovatno skupe jer su retke; nema šanse da je u vašem sladoledu“, kaže Mišel Frankl, hemičar na Brin Mor koledžu koja proučava nauku o hrani. U međuvremenu, kaže ona, 2020. godine oko 16 miliona funti ekstrakta vanile – sakupljenog od vanile orhideja, velike grupe cvetnih biljaka – proizvedeno je širom sveta, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu.

Uz to, kastoreum i dalje postoji u proizvodima kao što je baversnaps, švedski liker. Ukupno, SAD troše manje od 292 funte godišnje kastoreuma, ekstrakta ricinus i tečnosti ricinus, prema poslednjem izdanju Fenarolijevog priručnika o sastojcima ukusa.

Da bi sakupili kastoreum, lovci ubijaju dabrove i uklanjaju im ricinusove žlezde, koje se osuše i drobe. Zatim koriste alkohol za ekstrakciju kastoreuma, slično kako se vanila uklanja iz biljke, kaže Francl.

Svestrani 'lek'

Više od 2000 godina ljudi su se okretali kastoreumu da izleče sve vrste bolesti, uključujući groznicu, stomačne probleme i mentalne bolesti. Sekreti su korišćeni i u sapunima i kremama, a u jednom trenutku su dodavani i cigaretama kako bi se pojačao miris. Hipokrat je čak pisao o lekovitim svojstvima kastoreuma 500. p.n.e.

„Do rimskog perioda, bio je deo narodne farmakopeje“, kaže Francl.

Popularnost kastoreuma u medicini verovatno ima veze sa njegovim hemijskim sastavom. Prema knjizi iz 2022., kastoreum može da sadrži više od 75 različitih hemijskih jedinjenja - neobično velika raznolikost.

Materijal sličan melasi takođe sadrži salicilnu kiselinu ili aspirin, koji može ublažiti bol. Kastoreum takođe ima masne kiseline poput onih u skupim kremama za kožu. A neki od njegovih molekula su strukturno slični vanilinu, jedinjenju u orhidejama vanile koje je odgovorno za zaštitni znak ukusa vanile. 

Nažalost, potražnja za kastoreumom je koštala. To je bio nusproizvod viševekovne trgovine krznom, koja je desetkovala populacije severnoameričkih i evroazijskih dabrova, gotovo dovodeći do izumiranja obe vrste do 16. veka u Evropi i 19. veka u Severnoj Americi.

Komunikacioni alat

Naravno, kastoreum igra vitalnu ulogu u svakodnevnom životu dabrova.

Da bi obeležile svoju teritoriju, obe vrste dabrova odlažu gomile blata na zemlju i izlučuju kastoreum na vrhu. Ovo služi trostrukoj svrsi podizanja mirisa, dodavanja vlage mirisu da bi ga učinio snažnijim i zaštite mirisa od porasta nivoa vode.

Dok i mužjaci i ženke imaju kese od ricinusa, odrasli mužjaci u porodici će najverovatnije ostaviti tragove mirisa na strateškim lokacijama – poput puteva drugih dabrova – da bi poslali poruku da je ova zemlja zauzeta.

Zaista, kada Kembel Palmer oseti miris kastoreuma u ​​svom istraživanju u Velikoj Britaniji, ona odmah zna da „ovde verovatno postoje dve porodice i govore jedna drugoj: ’Ovo je linija. Ovo je moja granica“, kaže Kembel-Palmer, šef restauracije u Beaver Trust-u, organizaciji sa sedištem u Velikoj Britaniji koja je posvećena povećanju populacija evroazijskih dabrova. 

„To je veoma karakterističan miris, kastoreum ... nekako je mošusan, ali sladak“, kaže Kembel Palmer. "Čak i ako ne vidite dabrove, znate da su tamo."

Srodni dabrovi takođe mogu prepoznati pojedinačne mirise kastoreuma članova svoje porodice, što je takođe korisno sredstvo za Kembel Palmer.

Kada želi da uhvati u zamku i preseli porodicu dabrova, može izvući kastoreum jedne životinje i staviti ga u humanu zamku kako bi privukla svoje rođake.

„U Britaniji im ide veoma dobro“, dodaje Kembel-Palmer. "Oni se lako prilagođavaju." Severnoamerička vrsta se takođe oporavlja, zahvaljujući očuvanju staništa i kontroli lova.

Bezbedna supstanca

Ako se kastoreum ikada pojavio u nečemu što ste jeli, Frankl kaže da ne brinete.

„Kada razmišljamo o hrani, ono što je zaista važno su strukture molekula“, kaže Francl. "Nije važno da li dolazi od medveda ili od dabra, to je isti molekul - radi istu stvar."

FDA klasifikuje kastoreum kao „uopšteno smatran bezbednim“, a bezbednosna procena iz 2007. objavljena u Međunarodnom časopisu za toksikologiju zaključila je da „duga istorijska upotreba ekstrakta kastoreuma kao sastojka arome i mirisa nije dovela do izveštaja o neželjenim reakcijama kod ljudi. ”

„Probao bih to“, kaže Francl. Ali „verovatno ne u sladoledu“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading