jezero ćelije
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Google maps

Nedaleko od Kruševca nalazi se veštačko jezero Ćelije. Projekat pravljanja jezera započet je 1965. godine, kao deo sistema za zaštitu jezera Đerdap. A danas koristi se za snabdevanje pijaćom vodom 200.000 stanovnika Kruševca i okoline.

Na mestu gde je danas jezero, postojalo je selo Zlatari, koje je zbog pregrađivanja reke Rasine 1979. godine delimično preseljeno, a delimično potopljeno. U njegovim dubinama se i dalje nalaze ostaci sela i groblje za koje se vezuju razne priče.

jezero ćelije

Foto: Printscreen/Google maps

 

Zlatno jezero u obliku zmaja

"Ljudi su vremenom napravili priču, legendu, da svi moraju da se čuvaju jezera, zato što će broj žrtava u jezeru biti jednak broju grobova koje su potopljene izgradnjom jezera", rekao je arheolog Ljubiša Vasiljević.

Prosečna dubina jezera iznosi 15 metara, a najdublja 40. Ako pogledamo kartu, videćemo da jezero ima oblik ni manje ni više nego zmaja. 

Sa druge strane, jezero je veoma atraktivno i privlačno turistima, tako da je u vreme letnje sezone plaža zvana Pista prepuna ljudi. Naravno, pecaroša ima uvek.

jezero ćelije

Foto: Printscreen/Google maps

 

Kruševačko jezero Ćelije

Jezero Ćelije je veštačka akumulacija sastoji se od tri basena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.
Pre nekoliko godina, na dužini od 600 metara sređena i ribolovna staza. Kruševački ribolovci su od 1996. godine organizuju poznati „Čigra kup“, takmičenje u pecanju bele ribe na plovak.
Na jezero može da se stignete iz dva pravca: Niša, odnosno Prokuplja – Blaca i Kruševca.

Riblji fond jezera Ćelije

Dominantne riblje vrste su: šarani, smuđevi, deverike, babuške, bodorke i grgeči. Najzanimljiviji lоv grgeča – udicоm na plоvak a kao mamac se koristi glistie, ribice-kederi ili kоmadići ribe. Na ovoj vodi su hvatani krupni primerci šarana – preko 15 kg. u periodu septembra - oktobar. I smuđ je prepoznatljiva riba ovog jezera. Kruševljani ga, uglavnom, love – muvanjem ili varalicom. Ima deverika, i to krupnih - preko 2,5 kilogramaa traže se na dnu. Love se na plovak i dubinskim načinom tokom cele godine. Najuspešniji period je negde od ranog proleće, pa sve do kasne jeseni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading