nesanica
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Davne 1963. godine, dva prijatelja, 17-godišnji Rendi Gardner i njegov prijatelj Brus Mekalister, odlučili su da svoj školski naučni projekat zasnuju na istraživanju sna. Njihov cilj je bio da obore svetski rekord u ostanku budnosti kako bi otkrili kako nedostatak sna utiče na ljudski mozak.

Iako su planirali da istraže paranormalne sposobnosti, brzo su prešli na efekat deprivacije sna na kognitivne sposobnosti i proveli ga na košarkaškom terenu.

Startup Business and Search Ads bi Taboola Rendi Gardner je prihvatio izazov i odlučio da ostane budan što je duže moguće, premašivši tadašnji rekord od 260 sati. Da bi pratili njegov učinak, angažovali su pomoć istraživača sna Vilijama Dementa sa Univerziteta Stanford.

nesanica

Foto: Youtube/Printscreen

 


Uprkos Rendijevoj fizičkoj kondiciji, nakon tri dana bez sna počeo je da doživljava probleme sa koncentracijom, gubitkom pamćenja i nizom mentalnih izazova kao što su neraspoloženje, paranoja i halucinacije. Eksperiment je završen posle 11 dana, kada je Rendi oborio rekord.

nesanica

Foto: Youtube/Printscreen

 

Iako je nakon iskustva brzo zaspao, nije bilo značajnijih kratkoročnih efekata. Ali deceniju se suočavao sa mučnom nesanicom. Gardner je opisao svoje iskustvo, napominjući da mu je bilo teško da bude u okruženju ljudi i da je to kao produžetak onoga što je radio pre 50 godina.

U razgovoru za NPR, Gardner je rekao: „Spavao sam nešto više od 14 sati. Na sreću, izgledalo je da tinejdžer nije imao većih kratkoročnih problema sa dovršavanjem naučnog projekta. Međutim, kasnije je priznao da već decenijama pati od nepodnošljive nesanice. On je objasnio: "Bilo mi je strašno biti u blizini ljudi. Sve me je uznemiravalo", prenosi Klik.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading