kiša meteora
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Veliki Magelanov oblak (LMC) je galaksija-satelit Mlečnog puta. Jedna je od najbližih galaksija našoj, udaljena svega 163.000 svetlosnih godina. To je patuljasta galaksija, karakterističnog, nepravilnog oblika i vidljiva je sa južne hemisfere.

Za astronome predstavlja važno mesto za istraživanje, naročito za one koji istražuju formiranje i evoluciju samih galaksija jer sadrži niz raznih međuzvezdanih oblaka, kao i niz raznovrsnih tipova zvezda. Naročito je zanimljiva Tarantula nebula, koje predstavlja mesto intenzivnog stvaranja novih zvezda, ali je u prošlosti bila i mesto silovitih događaja poput eksplozije suprernove 1987. godine koja se videla golim okom.

Unutar svoje strukture sadrži više globularnih zvezdanih jata, grupa stabilnih čvrsto vezanih grupa hiljada, nekada čak i miliona zvezda. Ova zvezdana jata odlikuju se stabilnošću i dugovečnošću što naučnici koriste za ispitivanja vrlo starih zvezdanih skupina. Neka od ovih jata su po starosti jednaka onima u srcu Mlečnog puta.

Teleskop Habl je još 2017. godine napravio snimke jednog takvog klastera nazvanog NGC 2210, za koji se smatra da je star nekih 11,6 milijardi godina. Međutim, iako je samo neku milijardu godina mlađi od svemira on je najmlađe jato u Velikom Magelanovom oblaku. Procenjuje se da su četiri jata stara 13 milijardi godina, što je ekvivalentno sa najstarijim jatima u Mlečnom putu, i govori nam da iako su se dve galaksije formirale nezavisno, pojedinačna jata su se formirala istovremeno.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading