ISTRAŽIVANJE POKAZALO KAKO DA PREPOZNATE PSIHOPATE Pogled u šake otkriva mnogo toga
Foto: Shutterstock

Naučnici su navodno otkrili jednostavan način da identifikuju psihopatu u stvarnom svetu – i ako je verovati ekspertizi, sve je u šakama. Od Džokera do Patrika Bejtmana, psihopate su se tokom godina pojavljivale u mnogim poznatim filmovima u popularnoj kulturi.

Naime, studija je otkrila da ljudi koji imaju duži četvrti prst, odnosno, prstenjak od samog kažiprsta imaju veću verovatnoću da imaju psihopatske sklonosti. Istraživači iz Centra de Recherche Charles-Le Moine u Kvebeku kažu da nalazi sugerišu da bi psihopatija mogla biti „biološki ukorenjena“.

Ispitanje vršeno među 80 ispitanika

"Dok su pojedinci sa takvim ponašanjem društveno veoma problematični i izazivaju probleme, takvo ponašanje može biti biološki ukorenjeno i shvaćeno kao brza strategija istorije života.“, navodi se u studiji.

Kako se navodi, ona je objavljena u "Journal of Psichiatric Research" i tokom rada na njoj, ispitane su šake 80 učesnika - 44 koji su imali kliničku dijagnozu poremećaja upotrebe amfetamina (AUD), antisocijalnog poremećaja ličnosti (ASPD) ili oboje, i 36 zdravih kontrolnih subjekata.

Istraživači su detaljno skenirali desnu šaku učesnika i stavili ih kroz nekoliko psiholoških procena, uključujući i onu dizajniranu da testira tipove ličnosti Dark Triad.

Viši rezultati na ovim testovima ukazivali su na to da je subjekt imao viši nivo psihopatskih i antisocijalnih osobina. Rezultati su otkrili jasnu vezu između nižeg odnosa 2D:4D (duži prstenjak od kažiprsta) i antisocijalnih osobina, kao i veće rezultate na testovima ličnosti Dark Triad. Prethodne studije su pokazale da na dužinu prstiju utiče količina testosterona i estrogena kojima je fetus izložen u materici.

Muškarci imaju niži 2D:4D od žena

Viši testosteron uzrokuje niži odnos 2D:4D, dok niži testosteron uzrokuje veći odnos 2D:4D. Serge Brand, vodeći istraživač, rekao je za novinsku stranicu psihologije PsiPost: "Što je odrasla osoba više imala znakova psihopatologije, to se više činilo da je ova odrasla osoba bila izložena većoj koncentraciji testosterona i nižim koncentracijama estrogena tokom prenatalnog perioda života.", navodi se.

Međutim, Brand takođe naglašava da nizak odnos 2D:4D nije siguran pokazatelj psihopatije. On je dodao: "Važno je razumeti da odnos dužine prstiju kao pokazatelj specifične izloženosti prenatalnim seksualnim steroidima ne treba shvatiti kao neopozivu sudbinu osobe.“

Odnos 2D:4D nije samo znak antisocijalnih osobina ličnosti. Najjednostavnije rečeno, muškarci obično imaju duži prstenjak zbog povećanog nivoa testosterona tokom razvoja. Rezultati su takođe pokazali da muškarci imaju niži odnos 2D:4D od žena, bez obzira na psihopatske sklonosti. Zbog povezanosti sa nivoom testosterona, duži prstenjak od kažiprsta je takođe povezan sa bolje razvijenim osećajem za sport i kod muškaraca i kod žena.

Na primer, studija na 104 olimpijske sportistkinje otkrila je da su one imale znatno niži odnos 2D:4D od pripadnika opšte javnosti. Ovo je takođe povezano sa višim rezultatima za snagu hvata i još većom visinom skoka kod fudbalera, navodi se u studiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading