Stanovi u Mumbaju
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Jedna takva osoba je Barat Džain, koji je priznat kao najbogatiji prosjak na svetu, sa neto vrednošću od 7,5 miliona rupija (1 milion dolara). Džain, koji ima 54 godine, živi u Mumbaju, finansijskoj prestonici Indije.

Prosjačio je preko 40 godina, još kao tinejdžer. Prosi na istaknutim lokacijama kao što su železnička stanica Chatrapati Šivaji Maharaj Terminus (CSMT) ili Azad Maidan, gde može da zarađuje od 2.000 do 2.500 funti dnevno. Radi 10 do 12 sati dnevno, ne slavi praznike i nema pauze.

Uprkos svom skromnom izgledu i zanimanju, Džain je bogat čovek koji poseduje vrednu imovinu u Mumbaju. On poseduje stan u Parelu, vredan 1,2 miliona rupija, gde živi sa suprugom, dva sina, bratom i ocem.

Stanovi u Mumbaju

Foto: Shutterstock

 

Svoju decu je upisao u prestižnu manastirsku školu i ona su tada završila školovanje. Ostali članovi njegove porodice vode prodavnicu kancelarijskog materijala. Takođe poseduje dve prodavnice u Taneu, koje iznajmljuje za 30.000 funti mesečno. 

Džainova porodica nije zadovoljna njegovom navikom prosjačenja i često mu savetuje da prestane, ali on ih ignoriše i nastavlja da beži. Kaže da uživa u prosjačenju i da ne želi da odustane od tog načina života. Kaže i da ne beži iz nužde, već po izboru.

Tvrdi da nije pohlepan, već velikodušan, i često donira novac hramovima i dobrotvornim ustanovama. Džain nije jedini prosjak koji je stekao bogatstvo u Indiji. Ima mnogo drugih prosjaka koji su prosjačenjem zaradili milione, kao npr Sambaji Kale, koji ima neto vrednost od 1,5 miliona rupija, i Laksmi Das, koja ima neto vrednost od 1 milion rupija.

Ovi prosjaci su deo uspešne industrije prosjačenja u Indiji, za koju se procenjuje da vredi  20 milijardi dolara. Prosjačenje je ilegalno u Indiji, a vlada je preduzela razne mere da ga obuzda, kao što je izricanje novčanih kazni, hapšenje prosjaka i njihova rehabilitacija.

Stanovi u Mumbaju

Foto: Shutterstock

 

Međutim, ove mere nisu bile veoma efikasne, jer mnogi prosjaci više vole da prose nego da rade, a neki čak i vrše prosjački reket i eksploatišu druge prosjake.

Štaviše, mnogi ljudi gaje simpatije i velikodušni su prema prosjacima i često im daju novac, hranu ili odeću. Barat Džain je primer kako prosjačenje može biti unosna i profitabilna profesija i kako neki prosjaci mogu postati milioneri.

On je i primer kako izgled može biti varljiv i kako o knjizi ne treba suditi po koricama. On je najbogatiji prosjak na svetu i ponosi se time, piše indiatimes.com

BONUS VIDEO 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading