DVA UBEDLJIVO NAJVAŽNIJA SAVETA ZA VASPITANJE DECE "Ovo treba da radite najmanje 2 puta nedeljno"
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Deca danas više nemaju svoje slobodno vreme, a Dr. Ranko Rajević smatra da je to posledica kognitivnih problema u školi, kao i hiperaktivnosti, nemogućnosti učenja i loše koncentracije. Sve to, tvrdi on, proizlazi iz grešaka napravljenih u ranom detinjstvu.

"Pazite, može biti očekivanja od deteta i to je u redu. Ali, preterana očekivanja opterećuju dete. Oni to ne mogu da postignu, ne obrađuju informacije, ulaze u stres i moguće je da sutra imaju anksioznost", navodi Rajević.

Prvi savet za roditelje je, prema profesoru, pustite da im bude dosadno jer će onda morati da se igraju. Dolazi raspust koji je za roditelje izuzetno izazovan period. Deca veći deo dana provode u kući, dok su ekrani ponekad nepodnošljivi zbog dečje upornosti da gledaju televiziju ili telefon satima. Šta raditi u takvim situacijama? Dr. Ranko Rajović kaže da se odgovor krije u kreativnosti koju treba roditelji da podstaknu kod dece.

"Istraživanje koje smo sproveli u školama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Italiji pokazalo je da većina dece već u nižim razredima ima telefone, čak 80 odsto, a u četvrtom razredu taj procenat ide i do 100 odsto. U odnosu na pre pet godina, kada smo radili istraživanje, ovaj skok je dramatičan", kaže dr. Rajević, ističući da nema velike razlike između nas i razvijenih zemalja.

Deca su, dodaje Rajević, navikla da kad im je dosadno, posegnu za telefonom.

"Zato je, evo, da ponovim prvi savet za roditelje - pustite da im bude dosadno. Jer će onda morati da se igraju. Druga stvar, ne kupujte detetu svaki vikend po igračku. Setite se sebe, kada ste dobijali poklone? Mali praznik, mali poklon, veliki praznik, veći poklon. I to je to. A danas? Pa bukvalno svakog vikenda se kupuje po igračka", ističe Rajević.

Poruka roditeljima je, takođe, da odvoje dva dana nedeljno, uveče, za društvene igre.

"Važno je da decu naučite da igraju šah. Zašto? Dete danas u školi ima slabu pažnju, ne može da uči. To je problem svuda, a uzrok je tehnologija. A tablić, jamb i šah su igre za duboku pažnju", zaključuje Rajević.

(zena.blic.rs)

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading