dinosaurus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naučnici su proučili nedavne fosilne nalaze i otkrili da se verovatno radi o najvećem morskom gmizavcu koji je ikad plivao okeanima. Radi se o stvorenju dužem od dva autobusa koje je živelo pre 202 miliona godina, kada i dinosaurusi. Njegovu fosilizovanu čeljusnu kost pronašao je 2016. tragač za fosilima na plaži u Somersetu u Velikoj Britaniji.

2020. godine su otac i kći na istom području pronašli još jednu sličnu čeljusnu kost. Stručnjaci navode da fosili potiču od dva džinovska ihtiosaurusa, koji su mogli da budu dugi 25 metara. Ihtiosaurus je izumrli riboliki gmizavac roda Ichthyosauria. Nalikovao je današnjem delfinu.

Nestali tokom masovnog izumiranja

"Na temelju veličina čeljusti, jedna od njih je duža od metra, a druga je dva metra, možemo zaključiti da bi cela životinja mogla da bude dugačka oko 25 metara, otprilike koliko i plavetni kit", rekao je paleontolog Din Lomaks sa Univerziteta Bristol, a prenosi BBC.

"Ali potrebni su dodatni nalazi, poput cele lobanje i kostura, kako bi se potvrdila tačna veličina stvorenja. Divovski ihtiosaurus je izumro u masovnom izumiranju, a ihtiosaurusi koji su živeli kasnije više nisu dostizali tu veličinu", dodao je.

Skuplja fosile već 25 godina

Paul de la Sal skuplja fosile već 25 godina, a na čeljust je naišao 2016. kada je pretraživao plaže Somerseta. Drugi fosil čeljusti su 2020. pronašli otac i kći Džastin i Rubi Rejnolds 10 km niz obalu u Blu Ankoru, piše Index.hr.

"Bio sam stvarno, stvarno uzbuđen. Znao sam da sada imamo drugu ogromnu čeljusnu kost", rekao je Lomaks. De la Sal je odmah nakon pronalaska pohrlio na plažu kako bi pomogao stručnjacima da pronađu još ostataka.

"Kopao sam po debelom blatu. Nakon otprilike sat vremena udario sam u nešto čvrsto. Pronašli smo savršeno očuvanu kost", kazao je.

Stručnjaci su nakon analize pronađenih fosila zaključili da se radi o novoj vrsti ihtiosaurusa koju su nazvali Ichthyotitan severnensis. Primerak koji je pronašao De la Sal se nalazio u njegovoj garaži za vreme analize. Uskoro će biti javno izložen u Muzeju Bristola.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading