Narodni obredi za Veliki Petak: Veruje se da večeras obavezno treba staviti 1 stvar ispod jastuka

Slobodanka Ćorić Vesti 03.05.2024 07:01 0

Postoji verovanje da se na Veliki Petak ne smeju uzimati igle i ekseri, jer je to dan kada treba izbegavati bilo kakav kontakt sa oštrim predmetima kako ne bi "povređivale Isusove rane"

veliki petak

Shutterstock

Veliki Petak se uzdiže kao najtužniji dan hrišćanstva, obavijen slojem rituala i verovanja koji se prenose kroz vekove. Crkva seća se događaja od trenutka kada je Isus izveden pred sud Pontija Pilata, sve do trenutka kada je bio skinut sa krsta i položen u grob pod budnim okom vojnika, sprečavajući bilo kakvo ometanje.

Ovaj dan nosi sa sobom strog post, a radost i pesma su odloženi do Uskrsa. Crkvena zvona ćute, jer njihov zvuk simbolizuje radost, umesto toga, vernici su pozvani u hram drvenim klepetalima.

Plaštanica, simbolizujući Hristov grob, iznosi se u hramovima na posebno ukrašeni sto ispred oltara. U nekim oblastima, vernici prolaze ispod stola na kojem je postavljena plaštanica, verujući da će, ako se mole i izgovore želju, ona biti uslišena.

Postoji verovanje da se na Veliki Petak ne smeju uzimati igle i ekseri, jer je to dan kada treba izbegavati bilo kakav kontakt sa oštrim predmetima kako ne bi "povređivale Isusove rane". Zbog toga obućari i krojači obustavljaju rad.

Dodatno, prema narodnom verovanju, devojke koje uberu cveće iz crkvene porte na Veliki Petak i stave ga pod jastuk uoči Velike Subote, sanjaće osobu koja im je suđena.

Komentari (0)
Loading