SRBIN, ČOVEK POMIRENJA! Borovčanin novi predsednik Svetske bokserske federacije?
Foto: Promo/BSS

Sve snažnije podele istoka i zapada unutar Svetske bokserske federacije (IBA), na čijem čelu je u drugom mandatu Umar Kremlev, mogle bi da dovedu do ozbiljnih problema po pitanju perspektive plemenite veštine ukoliko se pod hitno ne pronađe kompromis i razumno rešenje.

U situaciji kada je Kremlev kao Rus postao neprihvatljiv za Međunarodni olimpijski komitet, kao i generalni sponzor Gasprom, došlo je do svojevrsnog cepanja IBA i formiranja organizacije Svetskog boksa od strane SAD, Nemačke, Velike Britanije, Filipina, Švedske... Iako je IBA osudila i zapretila sankcijama odmetnicima iz Svetskog boksa, pojavila se vest po kojoj bi Umar Kremlev, zarad mira u kući, samoinicijativno mogao da se povuče sa najvažnije funkcije. U novonastalim okolnostima, kada je neophodno boksersko pomirenje na globalnom nivou, obe strane kao novog predsednika Svetske bokserske organizacije vide Nenada Borovčanina, prvog čoveka BSS. Borovčanin je do ogromne podrške i zapada i istoka stigao nakon inicijative da dve strane organizuju sastanak u Beogradu gde bi se napravila zajednička strategija za dijalog sa MOK koji za 2028. nije uvrstio boks u početni program Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Nenad Borovčanin je u pismu upućenom MOK detaljno obrazložio predlog za dogovor unutar Svetske bokserske organizacije i plan kojim bi boks zadržao olimpijski status i posle Igara u Parizu 2024. godine.

SRBIN, ČOVEK POMIRENJA! Borovčanin novi predsednik Svetske bokserske federacije?

BSS

 

 

- Pozivam rukovodstva obe organizacije na sastanak u Beogradu kako bi se rešili problemi. Posle toga možemo da razgovaramo sa MOK. Ukoliko većina moj predlog tumači kao glas razuma, kao nekoga kome je stalo do jedinstva u boksu i ko razume svetske prilike, biće mi zadovljstvo i izazov da se kandidujem za predsednika IBA. Veliki novac je uložen u organizaciju takmičenja, bogate su nagrade za osvajače medalje, popularnost boksa je veća, borba protiv dopinga poboljšana, suđenje se prati od nezavisnih posmatrača. MOK kaže da to nije dovoljno i da moramo prvo da radimo više a zatim i da u dijalogu sa MOK vidimo šta još treba da ispravimo. Formiranjem organizacije Svetski boks je zapravo bojkot IBA. On ne donosi dobro boksu, pre svega takmičarima. Bilo bi mi lakše da organizuje treći savez za spas boksa koji bi se zvao Planeta boks. Bile bi velike nagrade i sve to lepo zvuči. Ali da li nam treba cirkus ili zdrav razum - naglašava Borovčanin, inače veliki bokserski šampion koji se poslednjih godina pokazao i kao vrhunski organizator najvećih svetskih događaja.

Novoformiranom organizacijom Svetski boks rukovodi Boris van der Vorst.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading