Majk Tajson
shutterstock
Majk Tajson

shutterstock

Majk Tajson, Foto: shutterstock

U nedelju ujutro se veliki Majk vraća u ring. Tajson će se u Las Vegasu boriti protiv Roja Džonsa  (51), a to će mu biti prvi meč nakon 2005. godine kada je izgubio od Kevina MekBrajda. Reč je o egzibicionom meču sa osam rundi, nije dopušten nokaut i čim se pojavi krv na nekom od boraca, borba se prekida. 

Za mnoge je jedan od najboljih teškaša svih vremena koji je krajem 80-ih bio nepobediv, ali mnogi ga pamte kao čoveka koji je uživao u svim blagodetima slave i novca. Većinom je i totalno preterivao.

Tajson je bio u nizu od čak 37 pobeda zaredom, a onda ga je 1990. prizemljio Baster Daglas u jednom od najvećih iznenađenja ikada u istoriji boksa. Majk je u meč ušao potpuno iscrpljen od droge i alkohola, a veče ranije preminuo mu je otac.

- U mladosti sam bio prava zver sa novcem. Razbacivao sam se na sve strane, zabavljao sam se sa ljudima i imao odnose sa devojkama u istom trenutku. Bile su to lude orgije. Bio sam bolestan i nisam znao zašto je to tako. Mnogim devojkama sam čak kupio automobile - opisuje Majk svoje ludosti iz mladosti.

Majk Tajson

AP/MarleneKaras

Majk Tajson, Foto: AP/MarleneKaras

Bio je zavistan od se*sa, alkohola i droge, a to ga je koštalo slobode. Zbog silovanja Dezire Vašington je osuđen na zatvorsku kaznu, koju je odslužio od 1992. do 1995. godine. To ga nije nateralo da odustane od svojih užitaka. U autobiografiji 'Neispričana priča' je otkrio kako je u zatvoru toliko imao se*s da nije mogao da hoda.

Pre odlaska u zatvor spavao je dnevno sa po 15 žena što se kasnije nastavilo i u zatvoru. Tri godine proveo je tamo, a uspeo je čak i da zavede ženu koja je bila savetnica za borbu protiv droge. Ponudio joj je 10.000 dolara za se*s na šta je ona pristala. Od tada ga je redovno posećivala.

Pre 11 godina dotakao je dno. Prebio je sedam prostitutki jer ga je uhvatila paranoja da će mu nešto ukrasti, a za sve su krivi kokain i morfijum.

- Ležao sam u krevetu u hotelu i pokušavao sam uvek da budem sa nekim. Prostitutke, pas, samo da ne budem sam. To je stvarno mračno. Ja sam u hotelskoj sobi sa sedam prostitutki, a u meni marihuana, kokain, morfijum, Viagra i viski - opisuje recept za katastrofu Tajson i nastavlja:

Majk Tajson

Willy Sanjuan/Invision/AP, File

Majk Tajson, Foto: Willy Sanjuan/Invision/AP, File

- A ja sam na samom dnu jer me hvata paranoja i pomišljam kako će me ove žene opljačkati. Počeo sam da ih tučem, bio sam na mračnom mestu. Nisam želeo da im dam više svoju dušu. To je moj demon, tu sam gde jesam - zaključan, sam - objasnio je Majk. 

Tajson se penzionisao 2005. godine, a u međuvremenu je stigao da bankrotira i opet se obogati. Ponosni je proizvođač marihuane na svom ranču u Kaliforniji, a pre nekoliko meseci opet se posvetio boksu. Objavljivao je na Instagramu svoje treninge, a sve je oduševio neverovatnom transformacijom. Od gojaznog Majka pretvorio se u pravi dinamit. Baš ono po čemu ga i pamtimo.

PROČITAJTE JOŠ: