Sportisti u spotovoima
youtube/printscreen
Sportisti u spotovoima

youtube/printscreen

Sportisti u spotovoima, Foto: youtube/printscreen

U periodu SFRJ su sport i umetnost, ili bar muzika, bili odvojeni. Svako je imao svoje. I svako od njih je na svoj način zabavljao narod. Bilo je primera velikih zvezda koje su snimale singlice , recimo Draga Džajić, ali to je prosto - Džaja. Tek od '90-ih su se sportisti osmelili da promovišu svoj lik, izgled, talenat i na druge načine. Negde su statirali, a negde i pustili glas. 

U narednoj listi ćemo isključiti sve navijačke pesme klubova i reprezentacija jer je preočigledno. Prvo ćemo za zagrevanje navesti neke primere pesama sa sportskom tematikom.

VIP, Shorty, Timbe, Struka - 3,2,1

Sredina 2000-ih. Prvi talas repera iz "Basivitija" u najjačem zamahu, NBA megapopularan u Srbiji, B92 pušta direktne prenose u komentare Ilije Kovačića, a udarni tandem Crvene zvezde čine Džejms Skuni Pen i Obina Ekezije.

 

 

Nostalgičan spot svih koji su se "ložili" na basketicu u kraju, dugačke "And 1" šorceve i patike. Pen je pokazao par forica sa loptom, dok je Ekezije bio sila oko obruča.

Ding Dong - OŠ, koš, loš, još

Pevljiva numera pionira južnjačkog repa sa početka 21. veka o ljubavi prema košarci obogaćena je "cameo" pojavama Saše Obradovića, Marka Jarića i selektora Svetislava Pešića, zlatnih "Plavih" sa EP u Istanbulu.

 

Dejan Tomašević i Dragana Mirković - I u dobru i u zlu

Najveća zvezda tih godina u Jugoslaviji je obradila svoj hit i tekst posvetila tršavom "bejbifejs" gorostasu. Daleko od toga da su neke ljubavne emocije vladale između Tomaševića i Mirkovićeve, ali je prijateljstvo bilo dovoljno jako da se izrodi ideja o duetu. Dok je Dragana plenila, Deki je uglavnom bio statičan poput čiviluka, uz po koji dribling, čisto dinamičnosti radi. Zanimljiv štos svakako, i lepo je videti u to vreme košarkaša da se smelo latio mikrofona.

 

Prelazimo na prave muzičke spotove. Biće od densa do turbo folka.

Ceca - Crveno

"Srpska majka" je za video spot svog superhita odabrala najlepšeg igrača Obilića, kluba prethodno u vlasništvu njenog pokojnog muža, u tom momentu pod njenom kapom. Nikola Lazetić je važio za vrlo atraktivnog mladića sa manekenskim predispozicijama i devojke su ludele za njim posle spota u kom pozira u oblacima dima i luduje u separeu dok Ražnatovićeva želi da provedu ludu i nezaboravnu noć.

 

Zorana Pavić i Mateja Kežman - Mornari

Opštepoznata velika "grobarka" Zorana Pavić, nalik Dragani Mirković, snimila je duet sa mladim, uspešnim i lepim sportistom. Mateja Kežman je tresao mreže za Partizan krajem devedesetih, a pevačica i fudbaler su snimili pesmu "Mornari" koja mnogima vraća lepe uspemene iz detinjstva.

 

Indira Radić - Heroji

Bivši svetski omladinski šampionski u boksu Nikola Stevanović imao je glavnu mušku ulogu u Indirinom spotu, glumivši alfa-mužjaka, borca koga je ona pratila na svakom koraku, svalile njegove uspehe, bodrila ga na treninzima, uživala u njegovoj blizini, a on je izigrao.

 

Nekoliko godina kasnije pojavili su se naslovi da je Stevanović postao diler droge.

Đus ft Ful Strajk - Senjorita

Kod Đusa i grupe Ful strajk za pesmu "Senjorita" se pojavljuje jedna od srpskih najatraktivnijih košarkašica Bojana Vulić.

 

Dara Bubamara - Neću kući

Dara Bubamara je na crnogorskom primorju snimila spot za pesmu "Neću kući" u kom se pojavljuje poznati fudbaler Đorđije Ćetković, bivši reprezentativac "sokolova".

 

Beso de Loko - Noćas nam ljubav ne gine

Šta god Milica Dabović uradi, tu su mediji da isprate. Bivša kapitenka ženske reprezentacije Srbije je glavna zavodnica u pesmu grupe Beso de Loko. Uloga joj je odlično legla jer važi za jednu od najpoželjnijih sportistkinja u regionu.

 

Top 011 - Žene

Malo ćemo biti retroaktivni. Dejan Tomašević je u skeč uvodu pre dueta sa Drananom Mirković zapevao hit "Tapovaca" u kom se pojavljuje zajedno sa u spoti mnogo življim Dragutinom Topićem. Da li se uspešni atletičar pravio da svira saksofon ili zaista zna, nismo upućeni.

 

Mladen Žikić Zeka - Atraktivna ponuda

Legendarni skakač u vis je doprineo veseloj letnjoj atmosferi bivšeg učesnika "Pinkovih zvezda". Lepršava pesma sa vrele dane snimana je u prikladnom orkuženju - žurka, devojke u bikinijima, kokteli, naočare za sunce i Topić sa gitarom.

"Ponosan sam na ceo projekat i na ekipu koja je učestvovala u realizaciji. Lepo smo se zabavili. Očekujem da ljudi lepo prihvate pesmu i da im maksimalno prija dok je slušaju. Posebna zahvalnost našem proslavljenom sportisti Dragutinu Topiću koji će svojom pojavom sasvim sigurno doprineti popularizaciji pesme", rekao je za Pink.rs Žikić.

 

Vladimir Preradović Lord - Znak

Čovek kgolman Crvene zvezde i kapiten ekipe iz Barija Dika Stojanović pojavljuje se u spotu kao sudija u ringu, nekadašnji NBA as i vlasnik šampionskog prstena Darko Miličić kao gorostas u odnosu na glavnu glumicu... Bivši kapiten i živa legenda Partizana Saša Ilić glumi šankera dok nazdravlja s Kikijem Lesendrićem, dok glumac Žika Todorović glumi di-džeja, što je povremeno i u privatnom životu.

 

Bane Lalić & MVP - Celu noć i celi dan

Još jedan veliki ljubitelj Partizana pozvao je dobre prijatelje da se zabave i prenesu dobru atmosferu na gledaoce. jedan od najvećih hitova protekle decenije obilovao je sa velikim brojem glumaca, pevača i ostalih javnih ličnosti u ekranizaciji, a među njima bili su i košarkaši Novica Veličković i Kosta Perović.

 

Goga Sekulić - Katastrofa

Kako za kraj ne ostaviti ovaj klasik? Boban Bajković u ulozi prevrtljivog bogataša i ženskaroša Ramona Garsije u pesmi Goge Sekulić je sekvenca za prepričavanje. Bivši golman Crvene zvezde i veliki ljubimac njenih navijača je svojom uspešnom ulogom nadvisio uspeh i same pesme. Takve dijaloge ni Siniša Pavić ne bi napisao.